Foto: N1

On smatra da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Prema njegovoj oceni, pootrebno je da se nastavi dijalog, da se što više i što češće razgovara jer kad toga nema „vidimo da se situacija na Kosovu destabilizuje“, da dolazi do incidenata i da se pogoršava bezbednost srpskog naroda.

Čini se da se EU žuri s time da se postigne pravno-obavezujući sporazum, a da su gurnuli u stranu suštinu – ZSO i da je to naznaka pravca u kom će se ići, a koja je stigla iz kabineta Federike Mogerini, istakao je Drecun.

Govoreći o mogućem referendumu, Drecun kaže da bi, ukoliko bi se došlo do nekog rešenja s Prištinom, to bio najdemokratskiji način da građani kažu i da li je to rešenje dobro.

Kako ćete primeniti nešto ako građani kažu „ne“, pita on i dodaje da, ukoliko dođe do toga, vlast treba da snosi odgovornost.

„U toj varijanti bi bilo normalno da ako vlast izađe s jednim predlogom i građani kažu „ne“, da se volja građana prema aktuelnoj vlasti ponovo proveri na biralištu, da idu izbori“, rekao je Drecun.

Drecun kaže da treba ući u fazu stalnih pregovora Beograda i Prištine i pojačati diplomatsku aktivnost.

Nova runda dijaloga predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija održaće se u sredu 18. jula, saopšteno je u Briselu.