Podnete krivične prijave protiv kompanije Rio tinto i kineske kompanije CCCC u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ DAN PELED

Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini i Podrinjski anti korupcijski tim (PAKT) podneli su danas krivične prijave protiv ćerke firme kompanije „Rio tinto“ u Srbiji, „Rio Sava Exploration“ i kineske kompanije „China Communications and Construction“ (CCCC) i njihovih angažovanih podizvođača.

U saopštenju se navodi da je Osnovnom javnom tužilaštvu u Loznici podnesena prijava protiv kompanije „Rio Sava Exploration“ zbog krivičnog dela zagađenje životne sredine, zato što su, kako se tvrdi, u periodu od 2015. godine, kršenjem propisa o zaštiti životne sredine zagadili u većoj meri vodu i zemljište na širem području doline Jadra instalirajući oko 125 osmatračkih objekta za praćenje nivoa podzemnih voda.

Dodaje se da je veći broj osmatračkih objekata u međuvremenu procureo pa se podzemna voda sa opasnim materijama izlila na parcele meštana pričinjavajući im znatnu materijalnu štetu.

Kompanija je u međuvremenu, sa nekolicinom oštećenih zaključivala Ugovore o naknadi štete i na taj način priznala štetu nastalu u životnoj sredini, a uz prijavu predate su i kopije Ugovora o naknadi štete.

Višem javnom tužilaštvu u Kraljevu predata je prijava protiv kineske kompanije „CCCC“ koja izvodi radove na auto-putu Preljina-Požega, odgovornog lica u JP „Srbijavode“, nekolicine poizvođača i odgovornih lica u Gradskoj upravi grada Čačka.

Prijava je podneta zbog krivičnog dela zagađenja životne sredine zato što su, kako tvrde podnosioci, u maju ove godine bez ikakve valjane dokumentacije i projekta, uz prethodni dogovor sa ovlašćenim licima, vršili nelegalnu eksploataciju šljunka za potrebe izgradnje autoputa, a blizu mesta gde se nalaze reni bunari koji služe za alternativno snabdevanje grada Čačka pijaćom vodom.

Nakon prijave Koalicije, stručne službe JVP „Srbijavode“ konstatovale su da se na području „Parmenac“ kod Čačka odvijaju aktivnosti u koritu Zapadne Morave bez saglasnosti nadležnih službi i bez ikakvog projekta.

Organizacije su navele da je primer kineske kompanije i nelegalne eksploatacije šljunka iz Zapadne Morave tipičan primer zašto vlast sada menja na skandalozan način Zakon o vodama, „želeći upravo da ovakve postupke legelizuju, a najveća opasnost preti rekama u čijoj blizini se grade autoputevi, odnosno Sava, Drina i Zapadna Morava“.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

5 reagovanja na “Podnete krivične prijave protiv kompanije Rio tinto i kineske kompanije CCCC u Srbiji”

  1. cccc, podvlaci se neprestano, je kineska firma. Ne kaze se ciji je rio tinto.

  2. Krivicna prijava protiv Rio Tinta ce biti prihvacena…krivicna prijava protiv kineza nema sanse?

  3. Mito, korupcija, burazersko upravljanje države su jedno. To realno kvalitetno može da se reši jedino promenom vlasti i obnavljanjem uloge i nezavisnosti sudstva i tužilaštva. Međutim, kada korupcija… ima trajne posledice po životnu sredinu, pijaću vodu, vazduh i hranu tu odbrana mora biti trenutna i svim mogućim sredstvima. Ukoliko ovo dozvolimo mi smo zemlja morona u kojoj iole inteligentno biće nema šta da traži. Ljudi, šta ostavljamo deci?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.