Porfirije: Potpisaću ugovor sa Krivokapićem o međusobnim odnosima SPC i Crne Gore 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da očekuje da će uskoro, posle Uskrsa, posetiti Crnu Goru i da je posebno zadovoljan što će zajedno sa premijerom Zdravkom Krivokapićem potpisati Temeljni ugovor o međusobnim odnosima Srpske pravoslavne crkve i države Crne Gore.

Zakon o slobodi veroispovesti u najvažnijim tačkama je izmenjen, tako da na javnoj sceni ne postoji razlog da Crkva i država ne sarađuju na dobro svih bez obzira na to kako se izjašnjavaju, rekao je Porfirije u intervjuu za zagrebački Večernji list, prenela je Informativna služba SPC. Patrijarh je istakao da srpska crkva nema nikakav problem sa postojanjem bilo koje države, naravno ukoliko su na delu poštovana prava njenih vernika, posebno kada ti vernici čine većinu stanovnika, kao što je to slučaj u Crnoj Gori.

Govoreći o Kosovu, on je upitao ko može da jednostavno zanemari, zažmuri pred činjenicom da su ljudi, hrišćani, Srbi u 21. veku proterani iz svojih kuća, više od 200.000, sa svojih njiva, da je posle 2000. godine uništeno, devastirano 40 crkava na Kosovu i Metohiji, dodašvi da je prošlog meseca je bilo nekoliko napada na hramove.

„Hipotetički, kada bi se desilo ono što se neće desiti nikada, odnosno da Crkva prizna na nasilju stvorenu lažnu državu, da li bi nasilje prestalo ili bi se pojačalo“, naveo je Porfirije.

Prema njegovim rečima, duhovnost koja se razvija ili manifestuje nesputana državnim granicama je neka vrsta socijalne utopije, a duhovost kao kompleksan fenomen: verski, psihološki, socijalni, umetnički, kulturni, vezan je za realitete života. Patrijarh je ukazao da kosovski zavet nije magijska ili mitska kategorija, nego duhovna.

„Reči savremenog pesnika: ‘Ja ne odlučujem da li ću ići u bitku po tome kolika je sila koja mi preti, nego po tome koliku svetinju branim!’, pokazuju nam da je kosovski zavet izraz Novog zaveta, žrtvovanje desetina hiljada srpskih vitezova u Kosovskom boju, u svemu po ugledu na žrtvu protomučenika Hrista za život bližnjih i za život u večnosti. Kosovski zavet je izraz vernosti srpskog naroda Hristu, izraz potpune vere u vaskrsenje“, rekao je patrijarh. Upitan kako vidi odnos SPC i države Srbije, Porfirije je naveo da je princip odvojenosti Crkve i države za njega najbolji mogući i da svako treba da radi na svom polju.

„Isto tako je važno da sarađujemo u svemu gde ima mogućnosti i potrebe za dobro svih: Crkve, države, građana. Što su bliži i bolji odnosi Crkve i države, uključujući patrijarha i predsednika ili kralja, a zasnovani su na demokratskim principima i procedurama, na punom poštovanju slobode svih, to je bolje za sve“, ukazao je Porfirije. On je istakao da će se truditi da osnaži i afirmiše glas naroda, mišljenja mladih o životu Crkve, njihovu ulogu, delovanje, zatim učešće žena u svim aspektima života Crkve u kojima je to moguće.

„Želim da se približim i pomognem koliko god mogu svima koji su ugroženi, beskućnicima kojih na žalost, kao i u svakom velegradu, ima puno na beogradskim ulicama. Ne smemo zaboraviti stare koji samuju u neboderima, nikoga ne smem zaboraviti“, naveo je Porfirije.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Porfirije: Potpisaću ugovor sa Krivokapićem o međusobnim odnosima SPC i Crne Gore”

  1. Једино си заборавио да је Црква једна. Ситница…

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.