Foto: Ministarstvo odbrane

Zajedničke snage za obezbeđenje državne granice formirane su Odlukom Vlade Srbije 19. jula 2016. godine i do danas su onemogućile ilegalni prelazak državne granice za više od 23.000 ilegalnih migranata. U istom periodu, sprečena su 154 slučaja krijumčarenja 2.177 lica, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Organima pravosuđa privedene su 172 osobe, najviše iz Srbije, njih 134, zatim 17 državljana Bugarske i drugi iz Pakistana, Avganistana, Iraka, Holandije, Austrije, Moldavije i Bosne i Hercegovine. Nadležni organi odredili su pritvor u trajanju do 30 dana za 122 osobe, a protiv 39 je podneta krivična prijava u redovnom postupku i isti se brane sa slobode. Za dve maloletne osobe podneta je prekršajna prijava, a za devet osoba je postupak obustavljen.

„Poverene zadatke od strane Vlade Srbije, sprečavanje ilegalnih prelazaka migranata na teritoriju Republike Srbije, sprečavanje krijumčarenja ljudi preko državne i privođenje pravdi osoba koje se bave tim poslovima, Zajedničke snage su uspešno obavljale pod komandom pet komandanta koje je ovlastio predsednik Republike Srbije. Komandanti Zajedničkih snaga za obezbeđenje državne granice, od njenog formiranja do danas su bili: general-major Želimir Glišović, brigadni general Mile Jelić, brigadni general Dejan Janković, pukovnik Vladeta Baltić i pukovnik Saša Nedeljković“, ističe se u saopštenju.