Mađarska poslala još 33 policajca na granicu Srbije i Severne Makedonije 1Foto: EPA-EFE/Tibor Rosta

Mađarska je poslala još 33 policajca na granicu Srbije i Severne Makedonije u sklopu borbe protiv ilegalnih migracija, objavljeno je na sajtu mađarske policije.

Ti pripadnici mađarske policije u narednih mesec dana će zajedno sa srpskim kolegama obavljati poslove na delu granice Srbije i Severne Makedonije duge 113 kilometara, na glavnom pravcu ilegalnih migracija na balkanskoj ruti, navodi se.

Osnovni zadatak mađarskih policajaca, kako se navodi, jeste sprečavanje i otkrivanje ilegalnih prelazaka granice, krijumčara ljudi i ilegalnih migranata.

Na ispraćaju novog kontingenta policajaca, zamenik ministra unutrašnjih poslova Mađarske Bence Retvari rekao je da je njihov rad „dokaz da se granice zaista mogu zaštititi od ilegalnih migracija uz odlučnu akciju, odgovarajuće alate i zakonsku regulativu“.

Retvari je kazao da je Mađarska do sada potrošila oko dve milijarde evra na zaštitu svojih granica koje su spoljna granica Evropske unije.

Upozorio je da nedavni događaji pokazuju da je neophodna priprema za još jedan talas migracija iz Libana, Tunisa i Nigerije, uključujući balkansku rutu, na južnim granicama Mađarske ili Srbije.

Podsetio je da srpskim vlastima na granici Srbije i Severne Makedonije od prošle godine pomažu i mađarski i austrijski policajci.

„Ovo je dokaz da je moguće efikasno delovati protiv ilegalnih migracija kroz međunarodnu saradnju“, kazao je Retvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari