Ta kompanija je preko portala „Lako do posla“ raspisala konkurs za 139 radnih mesta – počinje priču naša sagovornica, koja je želela da ostane anonimna. Ona je jedna od tih 139 osoba, koji su došli na razgovor za posao zakazan u beogradskom Domu sindikata sa uplatnicama od 470 dinara za troškove prezentacije firme. Međutim, niko se nije pojavio.

Kompanija „Wood Max“ se oglasila kao ćerka firma švedske uspešne kompanije „Vida Wood“ koja se bavi preradom drveta i proizvodnjom drvene građe, peleta, ambalaže i montažnih drvenih konstrukcija.

– Građani iz Beograda, poput mene, ali i unutrašnjosti, čekali su razgovor za posao ispred Doma sindikata sa uplatnicama od 470 dinara, ali se niko nije pojavio. Nadležni iz Doma sindikata obavestili su nas da se predstavnik kompanije, izvesni Dragan Gramić, pre desetak dana javio da zakaže salu, ali da od tada nisu dobili nikakvu uplatu niti povratnu informaciju – objašnjava naša sagovornica.

Naime, na sajtu www. lakodoposla.com objavljen je oglas kompanije „Wood Max“ u saradnji sa „Vida Wood AB“, u cilju zapošljava 139 osoba različitih profila i delatnosti u Srbiji i inostranstvu. Među ponuđenim zanimanjima navedeni su menadžeri, administrativni radnici, komjuniti menadžeri, grafički dizajneri, PR menadžeri, radnici na mašinama za proizvodnju, vozači teretnih vozila, čuvari u noćnoj smeni, kuvari, pomoćni kuvari… Uz svaku od navedenih pozicija, naglašen je broj otvorenih radnih mesta, kao i iznos plate u evrima i za Srbiju i za inostranstvo. Za zaposlene u inostranstvu ponuđena je radna dozvola do devet meseci, prevoz, smeštaj i dva obroka dnevno, a za radnike u Srbiji prijava na pun iznos, kao i svi doprinosi.

Nakon konkurisanja, kandidati su dobili automatski mejl u kojima im se kompanija zahvaljuje na interesovanju, kao i obaveštenje da će odgovor dobiti u roku od 48 sati. Prema rečima ljudi koji su prevareni, većina je već sutradan dobila profesionalno osmišljen odgovor u kojem izvesni Dragan Gramić u ime kompanije „Wood Max“ obaveštava kandidata da je njegov CV prihvaćen od strane njihovog HR tima i da prijava u potpunosti odgovara profilu koji potražuju. Zatim je usledio poziv da kandidat lično dođe na razgovor u Domu sindikata, 28. avgusta u 14 sati, gde bi dobio sve potrebne informacije o zaduženjima i uslovima. Navedeno je da bi kandidate dočekao i sproveo na razgovor tim firme „Wood Max“, čiji bi štand bio izložen u holu Doma sindikata.

Naša sagovornica ukazuje da su kandidati u prilogu mejla dobili primer ugovora o radu na neodređeno vreme, koji je trebalo da popune i ponesu na razgovor, zajedno sa fotokopijom lične karte, radnom knjižicom i uplatnicom od 470 dinara za troškove prezentacije, na ime Gramić Dragan, Donje Zuniče bb. Masnim slovima napomenuto je da, ukoliko se kandidatu ne dopadnu uslovi ili nekim slučajem ne dođe do potpisivanja ugovora o radu, sredstva za prezentaciju, kao i putne troškove za kandidate iz unutrašnjosti, refundiraće firma nakon razgovora u nedelju. Prezentacija firme u trajanju od 15 minuta zakazana je nakon razgovora, u 17.25 časova.

Prevareni građani kažu da nije u pitanju iznos koji su uplatili, iako su neki morali da potroše i po nekoliko hiljada dinara za trošak prevoza, poput mladića iz Niša koji je takođe konkurisao na jednu od pozicija.

– Glavni problem je u tome što smo poniženi, što nam se izvesni Gramić, ukoliko je to uopšte njegovo ime, na grub način narugao i što smo definitivno izgubili veru u to da se u Srbiji posao može naći legalnim putem, a ne preko rodbinske, političke ili neke druge veze – razočarano kaže Danasova sagovornica.

Građani da povedu računa

„Ovim putem je takođe narušen kredibilitet portala „Lako do posla“ i svih sličnih portala. Stoga želim da upozorim, kako poslodavce, tako i građane, da ubuduće još više povedu računa o tome kome će ukazati svoje poverenje. Da ne pominjemo činjenicu o ličnim podacima i problemu zaštite podataka, koje šaljući svoju radnu biografiju ostavljamo na korišćenje potpuno neproverenim licima“, ukazuje naša sagovornica, jedna od prevarenih građana.