Foto: Una Miletić

Planirana je protestna vožnja do zgrade Vlade i Ministrstva, koji im nisu odgovorili na zahteve. Međutim, više od desetak policajaca im je blokiralo put i nije dozvoljavalo da krenu, javila je reporterka Danasa, i dodala da je takođe blokirana kolona pogrebnih vozila u Sarajevskoj ulici.

– Sad smo u situaciji da policija neće da nas pusti na protestnu vožnju. Zabranjen je ulaz privatnim pogrebnicima na groblje Orlovača, gde ne dozvoljavaju da se pokojnik sahrani na groblju, rekao je za Danas predsednik Udruženja privatnih pogrebnika Srbije Dragan Zdjelar.

Danas saznaje da su namere pogrebnika da se okupljaju svakodnevno dok se njihov problem ne reši, tako što će sa 500 i više vozila koje poseduju blokirati čitav Klinički centar, mada policija tvrdi da će biti sprečeni u tome.

Reporterka Danasa javlja da je pogrebnicima zabranjeno da krenu u potestnu vožnju jer prema navodima MUP-a nisu prijavili skup.

Prema rečima Dragoljuba Rajić iz Biznis suport netvorka, koji pruža pravnu podršku i podršku u komunikaciji sa institucijana EU u Srbiji, zabrana protestne vožnje je protivustavno ograničavanje prava kretanja, jer je to vožnja a ne skup na jednom mestu. On je dodao da je blokiran deo kolone u Sarajevskoj od strane MUP-a i gradska kapela je takođe u blokadi.

– Tamo je grupa pogrebnika koji su došli iz Vojvodine, Šumadije i južne, zapadne i istočne Srbije, rekao je Rajić.

Iz Udruženja napominju da je sahrana za novo grobno mesto 2011. iznosila 21.000 dinara, a da sada ta cena iznosi 65.000.

Iz Udruženja privatnih pogrebnika navode da im je upravo zabranjeno zakazivanje sahrana na svim ekspoziturama sem Novog grobja. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pozvao je privatne pogrebnike na sastanak u 14 časova. U slučaju da ne dođe do dogovora sa vlastima, iz Udruženja najavljuju radikalizaciju protesta.

Podsećamo da su privatni pogrebnicu krajem decembra prošle godine najvili protest zbog, kako kažu, ucena kojima ih izlažu JKP Pogrebne usluge Beograd i direktor tog preduzeća Dragan Baltovski. Njega je, kažu, i Upravni sud još 2013. godine osudio da je bez ijednog sprovedenog tendera utrošio gotovo 3,5 miliona evra za nabavke robe i usluga, zbog čega je Državna revizorska institucija čitav slučaj predala Tužilaštvu i Sudu.

Udruženje je još krajem prošle godine istaklo da JKP Pogrebne usluge, pored niza zloupotreba, diktira uslove za sahranjivanje na beogradskim grobljima tako što privatnim pogrebnicima koje građani odaberu, sahranu zakazuju za 5, 7, 10 i više dana, a kada ti isti građani pozovu JKP nude zakazivanje sahrana u narednih 48 sati pod uslovom da pogrebnu opremu nabave isključivo kod JKP Pogrebne usluge.

„U Beogradu se zlatnim ašovima kopaju grobovi“

Predsednik privatnih pogrebara Beograda Dragomir Kostić je povodom poziva gradonačelnika Siniše Malog na pregovore izjavio da je poziv na sastanak konačno razumevanje problema koje privatni pogrebari imaju sa JKP Pogrebne usluge Beograd. Te probleme, kako je izjavio, karakteriše monopol, ucenjivanje, i pljačka građana pre svega penzionera.

– Od 2014. od kad je Dragan Baltovski direktor izmislio neko njegovo pravilo uz podršku grada i države, oni bukvalno ucenjuju porodice ožalošćenih i pljačkaju penzionere. Javno se govorilo da se uz Senior kartice ostvaruje 15 odsto popusta na kompletne usluge, a to nije tačno. Oni daju popust samo na pogrebnu opremu tačnije da bi se prodavala direktorova pogrebna oprema, a svi znamo kako se i preko koga nabavljaju sanduci i ostala oprema – ističe Kostić.

On je kroz ironiju uporedio i cene grobnih mesta u Beogradu i okolini rekavši da kopanje groba u Beogradu košta 21.000 dinara, a u Barajevu i okolnim mestima cena iznosi 6.000 do 8.000.

– U Beogradu se zlatnim ašovima kopaju grobovi a u Barajevu, Obrenovcu i bilo gde u unutrašnjosti se kopa običnim. Šta je to u Beogradu toliko skuplje? – zapitao je Kostić.

I Drnda je za štrajk

Protestima se pridružilo najpoznatije i najveće pogrebno preduzeće u Požarevcu i u čitavom Braničevskom okrugu „Drnda“. Vlasnik „Drnde“, koje je postalo poznato širom Srbije i Evrope, pošto je na večni počinak u Požarevcu dovezlo bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, Radiša Mihajlović kaže da on i preduzeće na čijem je čelu u potpunosti podržavaju kolege iz Beograda u svim zahtevima jer su 100 odsto u pravu.

– Naravno da podržavamo zahteve naših beogradskih kolega, jer su im zahtevi opravdani. Ne može Javna pogrebna preduzeća da budu privilegovana na štetu nas. Mi ne tražimo ništa ekstra, već samo da radimo pod jednakm uslovima. Nadam se da će štrajk uspeti. Na protest nisam mogao da idem, ali je otišao moj sin i tamo se još nalazi. Biće tamo dok s ne ispune naši zahtevi -kategoričan je vlasnik „Drnde“. M. V.