Roditeljima u Velikom Gradištu dodeljene kartice "Cena minus za 3+" 1Foto: velikogradiste.rs

Opština Veliko Gradište nastavlja stalnu borbu za unapređenje nataliteta pa su predsednik ove podunavske komune Dragan Milić i predsednik Udruženja „Pokret za decu tri plus“ iz Čačka Vladica Gavrilović, uručili kartice „Cena minus za 3+“ za roditelje sa troje i više dece pomoću kojih ove porodice ostvaruju popust pri kupovini robe i usluga.

– Zadovoljstvo mi je što smo se okupili povodom teme kako da pomognemo i povećamo broj novorođene dece, da prevaziđemo problem sa belom kugom. Moram da istaknem da nemaju dobre ideje samo lokalne samouprave i Vlada Srbije već i privatni sektor. Za kartice su se do sada prijavile 83 porodice koje imaju troje ili više dece od kojih je bar jedno dete maloletno, rekao je predsednik Milić.

Kartice važe na teritoriji čitave Srbije, a u oštini Veliko Gradište akciji su se priključili preduzetnici, javna preduzeća i ustanove: JKP “Dunav Veliko Gradište“, Sportski centar Veliko Gradište, Kulturni centar “Vlastimir Pavlović Carevac“, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“, Ženski odbojkaški klub „VGSK“, Silver Lejk Investment, Vila “Dinčić“, Restoran “Kod Brke“, Kasina Kod Ajduka, Viking Trejd, “Knez“ auto servis, Dunav tim Stojanović, Kompanija Stokić i Vila Sunce.

– To su ljudi koji su pokazali da imaju sluha, a očekujemo još njih koji su nam se javili. Ova pomoć znači roditeljima sada pred zimu, za snabdevanje garderobom, znači za njihov kućni budžet, dodao je Milić i napomenuo da opština za treće i svako naredno dete u porodici već obezbeđuje naknadu troškova boravka u predškolskoj ustanovi, besplatnu užinu u osnovnoj školi i predškolskoj ustanovi, besplatne školske knjige, besplatan prevoz srednjoškolaca, a studentima jednu povratnu kartu mesečno do mesta studiranja.

– Pored mera za treće dete, preduzeli smo i pomoć za novorođenu decu kojima poklanjamo autosedišta, roditeljima je obezbeđeno parking mesto i dobijaju novčanu pomoć. Od nove godine planiramo da dajemo vaučere od 10.000 dinara jer to daje rezultate. Naš vrtić je pun dece, svake godine imamo više od prethodne. Ako su ove mere doprinele da se rodi samo jedno dete više, mi smatramo da smo uspeli. Pozivamo sve opštine da se uključe sa ciljem da imamo što više dece, poruka je Dragana Milića sa ovog prijema.

– Udruženje „Pokret za decu tri plus“ iz Čačka, formirano je pre tri godine, kako je rekao predsednik Gavrilović “u cilju da Srbija vaskrsne, jer sad već imamo 38.000 više umrlih nego rođenih“.

“Nećemo dozvoliti crni scenario koji su predvideli Tarabići. Najveći neprijatelj nam je bela kuga. Ako je četiri miliona Srba tokom naše istorije dalo živote da živimo u slobodi, mi imamo obavezu da ovu zemlju ostavimo onima koji dolaze posle nas, našim potomcima. U toj borbi, na prvoj liniji odbrane su porodice sa više dece. Treba da nas je i šest puta više da bismo imali garancije da ćemo biti u svojoj zemlji, inače ćemo je za 50 godina izgubiti. Uzalud je ulaganje u škole, sportske objekte, infrastrukturu… ako nema ko da ih koristi“, apel je predsednika ovog Udruženja sa humanom misijom, uz pohvale predsedniku opštine i potvrdom njegovih reči da je i makar jedno dete više – uspeh.

On je potvrdio da je od podsticajnih mera Republike već došlo do promene i povećanja broja rođene dece, ali i podsetio da da bi došlo do trećeg treba obezbediti da se rodi prvo i drugo dete. Kako je

Gavrilović rekao, sam naziv „ponosna kartica“ ima za cilj da iskaže poštovanje roditeljima sa troje dece i da podstakne druge roditelje da rađaju. U tom smislu, sa velikim entuzijazmom je preneta namera predsednika Republike o osnivanju ministarstva za brigu o porodici, deci i demografiji.

Kartica „Cena minus za 3+“ danas je, zbog poštovanja epidemioloških mera bezbednosti, simbolično uručena jednoj od majki, Marini Ranić.

„Ova kartica će sigurno mnogo da nam doprinese i olakša mada i sad koristimo pogodnosti koje nam opština pruža. Nama već i sama pažnja, da neko brine o nama, mnogo znači“, poručila je Marina.

Pored kartice, roditelji dobijaju i katalog sa davaocima popusta iz čitave zemlje što će im omogućiti da ostvare najpovoljniju kupovinu i rasterete kućne budžete. U njemu su predstavljene mere koje opština Veliko Gradište preduzima, ali i mere za koje se ovo udruženje bori. Sa prijema su upućene iskrene reči zahvalnosti svima koji su učestvovali u akciji i poziv ostalima, kao i roditeljima da se prijave čim im se treće dete rodi.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.