Sedmi Sajam suhomesnatih proizvoda, koji organizuju čajetinska opština i proizvođači užičkih suhomesnatih proizvoda, biće priređen od 12. do 14. januara u porti crkve Svetog Ilije u zlatiborskom selu Mačkatu, prestonici užičke pršute.
Ovo selo poznato je po proizvođačima užičkih suhomesnatih proizvoda koji se pripremaju na tradicionalan način i prema receptima iz davnina.

Sedmi Sajam suhomesnatih proizvoda, koji organizuju čajetinska opština i proizvođači užičkih suhomesnatih proizvoda, biće priređen od 12. do 14. januara u porti crkve Svetog Ilije u zlatiborskom selu Mačkatu, prestonici užičke pršute.
Ovo selo poznato je po proizvođačima užičkih suhomesnatih proizvoda koji se pripremaju na tradicionalan način i prema receptima iz davnina. Na ovogodišnjem sajmu učestvovaće 26 proizvođača iz Mačkata i okolnih sela Kačera, Suve Reke, Mušveta i Tripkove, a prema rečima Milana Lazovića, potpredsednika SO Čajetina, ove godine biće proglašena i najbolja rakija na sajmu.
Stručni žiri, koji će dodeliti nagrade za najkvalitetniju užičku pršutu (goveđu i svinjsku), kobasicu, domaću slaninu i stelju, čine dr Radoljub Tadić i dr Petar Milijašević, stručnjaci beogradskog Instituta za higijenu i tehnologiju mesa, dr Velibor Stojić i dr Vlada Teodorić, profesori beogradskog Veterinarskog fakulteta, kao i predstavnik Društva srpsko-norveškog prijateljstva.
Prema rečima Zorana Šopalovića, jednog od najvećih proizvođača suhomesnatih proizvoda, prošlogodišnji sajam posetilo je oko deset hiljada ljudi, prihod je bio oko deset miliona dinara, a mnogi proizvođači sklopili su poslovne ugovore s vodećim restoranima, hotelima i trgovinskim kućama u zemlji, pa se ove godine očekuju još bolji komercijalni efekti.
Zoran Gudurić, član Organizacionog odbora, najavio je sajamski popust pa će cene izloženih proizvoda biti niže za dvadeset odsto. Prošle godine čak 60 odsto proizvoda zadovoljilo je kriterijume Velike zlatne medalje i Zlatne medalje Novosadskog sajma, što znači da su ti proizvodi bili ekstra i odličnog kvaliteta.
Inače, trenutna cena kilograma užičke goveđe i svinjske pršute je od 1.000 do 1.200 dinara, domaće slanine 400, kobasice 500, a stelje 800 dinara.
Tokom trodnevnog sajma biće organizovani stručni skupovi i predavanja o seoskom turizmu, poboljšanju kvaliteta proizvoda, potrebi udruživanja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, merama koje Vlada Srbije namerava da realizuje kako bi podstakla razvoj ruralnih oblasti, a najavljen je i bogat kulturno-umetnički program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari