Sindikat: Vojska izvršava ustavnu ulogu i naređenja, ali nikada neće ići na narod 1Foto: Vojni sindikat Srbije (arhiva)

Sindikat je pozvao nadležne organe i predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pozovu na odgovornost Aleksandra Vulina, i odmah spreče njegovo „subverzivno, kriminalno i fašističko protivustavno delovanje“.

„Tačno je da će vojska izvršiti svoju ustavnu ulogu i sva naredjenja, ali je isto tako tačno da je vojska po Ustavu i zakonima oružana sila koja zemlju brani od ugrožavanja spolja, a ne od svog sopstvenog naroda i njegove volje ili nezadovoljstva“, piše u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, ustavno pravo svih građana je da iskažu svoje mišljenje, pa i ono „koje se ne svidja Vulinu“

Sindikat, kako se navodi, podseća Vulina da su po zakonu dužni da odbiju naređenja kojim bi izvršili krivična dela, a „da većeg krivičnog dela od pucanja u svoj narod nema“.

Nakon zajedničke sednice Kolegijuma ministra odbrane i načelnika Generalštaba ranije danas, saopšteno je da Vojska Srbije neće biti sredstvo za obaranje legalne i legitimne vlasti u Srbiji i nasilno rušenje ustavnog poretka, niti će dozvoliti pokušaje državnog udara.