Sindikat Zastava oružje: Krivična prijava protiv Ilića jer je istinito informisao radnike 1Foto: Zastava oružje

Prijava koju je predsednik Nadzornog odbora podneo bazira se na neistinitim navodima da je u prostorijama direktora 18.05.2018. godine napadnut i da je tako pretrpeo povredu kičme zbog koje je kasnije zatražio pomoć na VMA, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će se saslušanje obaviti i po osnovu krivične prijave bivšeg generalnog direktora Milojka Brzakovića koji je optužio predsednika Sindikata da je ugrozio bezbednost fabrike i da je zloupotrebio pravo na štrajk. Nedavno je Dragan Ilić saslušavan u kragujevačkoj Policiji i po krivičnoj prijavi koju je podneo bivši generalni direktor sa navodima da je fizički napao jednog od najvernijih čuvara bivšeg direktora – Milana Miloševića, ističu, koji je vraćen u fabriku iako je uzeo socijalni program u istoj, i po povratku u fabriku postavljen za rukovodioca službe Obezbeđenja.

Pre nekoliko dana, prema nezvaničnim sazananjima, predsednik Nadzornog odbora je u svojstvu privatnog lica, uz pomoć pravne službe fabrike, podneo novu krivičnu prijavu protiv predsednika Sindikata jer je istinito informisao radnike o stanju u fabrici, zbog čega je po mišljenju predsednika Nadzornog odbora „uznemirio javnost“.

Kako navode, stalnim optuživanjem za krivična dela Dragan Ilić se već duže vreme nalazi na udaru državnih institucija, upravljačkih i bivših rukovodnih struktura fabrike, u težnji da se suzbije iznošenje činjenica i istina o fabričkom poslovanju zbog kojih je danas fabrika dovedena u vrlo složenu situaciju.

Konstantni pritisak na predsednika Sindikata je u suprotnosti sa odredbama Kolektivnog ugovora Zastava oružje AD gde je definisano da predstavnici Sindikata ne mogu trpeti bilo koji vid pritiska povodom svog rada i sindikalnog angažovanja. Time su prekršena i međunarodna načela da je Sindikat autonomno udruženje u odnosu na poslodavca, državu i druge institucije, dodaju u saopštenju.

Autonomija Sindikata i ostvarivanje sindikalnih prava i sloboda pretpostavlja ostvarivanje građanskih prava, između ostalih, fizički i moralni integritet, slobodu mišljenja i izražavanja, kao i slobodu govora, zaključuje Sindikalna organizacija Zastava oružje.