Sadašnjim osmacima, sklonim ekonomskom obrazovanju, od sledeće školske godine izbor će biti proširen za još dva nova profila u ekonomskim školama – službenik u poslovima osiguranja i u poslovima spoljne trgovine i trgovine na veliko. Školovanje za nove obrazovne profile trajaće četiri godine, a projekat pripremaju Ministarstvo prosvete i GTZ, nemačka organizacija za tehničku saradnju.
– Istraživanja pokazuju da će ovi profili biti vrlo primamljivi za mlade. Do sada su svi agenti osiguravajućih društava prolazili kroz interne obuke i dobijali certifikate za rad u osiguranju. Sada će đaci imati javnu ispravu iz škole za obavljanje tog posla – objasnio je za Danas pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje Bogoljub Lazarević. On ukazuje da će nakon nove godine biti poznato koje škole će imati mogućnost da uvedu nove obrazovne profile, jer još traje prijavljivanje ekonomskih škola. Glavni kriterijumi su oprema, prostor, ali i kadrovi za rad sa đacima koji uče novu struku.

Najzanimljivije zanimanje farmaceut

Ove godine osnovnu školu završiće oko 82.000 učenika, a osmaci i roditelji ne treba da brinu da će neko ostati neupisan u srednju školu jer se svake godine u školama ponudi nekoliko hiljada mesta više nego što ima osmaka. Najzanimljivija zanimanja su farmaceutski, fizioterapeutski i finansijski tehničar, bankarski službenik, poslovni administrator, kuvar i muški frizer. Najviše slobodnih mesta tradicionalno ostaje u području tekstilne struke, mašinstva i poljoprivrede.

Direktorka Ekonomske škole u Kragujevcu Gordana Ivković, za naš list kaže da se škola prijavila za novo ogledno odeljenje-službenik u osiguranju.
– Među osmacima vlada veliko interesovanje. Namera oglednih odeljenja je da se deca brže zapošljavaju, a kako se otvara sve veći broj banaka i osiguravajućih društava biće posla za naše đake. Ako dobijemo dozvolu za novo odeljenje, profesori će ići na obuku. Problema će biti u nabavci nastavnih sredstava, ali ćemo naći načina da i taj uslov ispunimo – objašnjava Ivkovićeva.
Valentina Malešević, direktorka Druge ekonomske škole u Beogradu, za Danas kaže da se škola u prvom krugu nije prijavila jer već ima jedno ogledno odeljenje.
– Naša škola je zainteresovana i za nove oglede. Ispunili bismo sve neophodne standarde, jer su profesori prošli neophodne obuke, imamo kabinet i opremu. Sada u školi radi virtuelna banka u kojoj su angažovani i đaci iz oglednog odeljenja bankarski službenik – objašnjava naša sagovornica.
U oglednim odeljenjima svaki učenik ima svoje radno mesto jer se razredi odmah registruju kao virtuelna preduzeća i tokom celog školovanja učenici simuliraju rad u firmama, zamenjujući uloge. U saradnji sa GTZ u ekonomske škole već su uvedena tri nova obrazovna profila, bankarski službenik, finansijski i poslovni administrator. Projektom su do sada obuhvaćene 32 škole u Srbiji sa skoro 6.000 učenika i 1.000 obučenih profesora.