Foto: N1

Stefanović smatra i da je Vučićeva poseta Kosovu uspela i da je predsednik Republike poslao poruke mira građanima na tom prostoru.

Upitan da li će se Srbija ponašati diplomatski u eventualnoj poseti predsednika Kosova Hašima Tačija Preševu protiv koga postoje optužnice srpskih sudova, Stefanović je odgovorio da će MUP postupati po nalogu suda, jer je Srbija pravna država.

Stefanović na predstavljanju dokumenta o borbi protiv pranja novca i sprečavanja finansiranja terorizma rekao da se najveći rizici za pranje novca u Srbiji nalaze se u građevinskom sektoru i to pre svega u slučajevima kada je investitor pojedinac, a ne pravno lice.

Stefanović je na konferenciji u Privrednoj komori Srbije u Beogradu rekao da su rizične oblasti i sektor igara na sreću, ali i bankarstvo.

On je priznao da se Srbija i dalje nalazi na sivoj listi međunarodnog tela za borbu protiv pranja novca i sprečavanje finansiranja terorizma FATF, ali tvrdi da je Srbija do 1. juna ispunila sve obaveze i da bi na sledećoj sednici tog tela početkom 2019. trebala da bude skinuta sa sive liste.

Izmenjeno je sedam zakona i doneti su brojni podzakonski akti, a u 2017. imali smo 11 presuda fizičkim licima i jednu presudu pravnom licu zbog pranja novca, podvukao je Stefanović.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež ocenio je da je izgrađen sistem za sprečavanje finansiranja ilegalnih aktivnosti koji ne opterećuje kompanije u svakodnevnom radu, a Srbiju čini sigurnom zemljom.