Kako je napisao na svom Tviter profilu: „Prikaz ljudskih lica je nešto što je u islamu zabranjeno… Svinjske glave bi ih efikasnije odbile“.

Zbog svoje brutalnosti prema izbeglicama, vladu u Budimpešti konstantno kritikuju brojne evropske institucije, ali i humanitarne organizacije iz čitavog sveta, pre svih Hjuman rajts voč (HRW). Na ovaj šokantan predlog mađarskog poslanika reagovao je Endrju Štrelajn iz HRW odgovorivši mu: „Vaše reči su odvratne. Tako nešto bih očekivao od nekih anonimnih neonacističkih trolova, ali vi ste poslanik u Evropskom parlamentu, pa se tako i ponašajte“.

Kako pišu evropski mediji, Šoflin, inače akademik u penziji, izazvao je bes mnogih na Tviteru, koji, između ostalog, zahtevaju njegovu ostavku. Opisuju ga kao „tužnog starca punog mržnje“, a njegov predlog kao „odvratan“.

Ovo je samo još jedan od primera kako Mađarska postupa prema izbeglicama. Na društvenim mrežama su nedavno objavljene i fotografije strašila na granici te zemlje sa Srbijom, koja su, prema pisanju evropske štampe, postavljena upravo da bi odvratila izbeglice i migrante da uđu u Mađarsku.

Mađarska je svoju južnu granicu sa Srbijom, podseća britanski Telegraf, zatvorila prošle godine i tako onemogućila izbeglicama, najviše iz Sirije, da prođu kroz tu državu na svom putu ka EU. „Mađari su doveli dodatne policijske jedinice, podigli bodljikavu žicu i proglasili vanredno stanje“, ukazuje Telegraf. Od 177.135 zahteva za azil tokom 2015, mađarske vlasti su odobrile samo 146.

Lidija Gal iz HRW redovno objavljuje fotografije migranata koje su pretukle mađarske snage, podsećajući da vlada te zemlje ne čini ništa kako bi tu brutalnost sprečila. Gal je postovala i fotografiju iz Mađarske na kojoj piše: „Da li ste znali da su imigranti organizovali napad u Parizu“. Upravo je HRW u svom poslednjem izveštaju pisao o tome kako Mađari vezuju, šutiraju i tuku migrante i tako ih vraća u Srbiju. Migranti su HRW rekli da su mađarske snage često koristile sprej od kojeg su ih pekle oči, da su puštali na njih pse, udarali ih i tukli palicama i pesnicama, stavljali im lisice, a onda ih primoravali da prođu kroz male otvore na ogradama, što je prouzrokovalo dodatne povrede.

Podsetimo, referendum o prihvatanju ili odbijanju obavezujućih kvota EU za prijem migranata u Mađarskoj biće održan 2. oktobra. Mađarski premijer Viktor Orban, koji se protivi prihvatu izbeglica, ranije je izjavio da bi glas „protiv“ na referendumu bio „glas za nezavisnost Mađarske“.

Na Batrovcima otkriveno 14 ilegalaca

Carinici su na graničnom prelazu Batrovci u jednom danu sprečili pokušaj 14 ilegalnih emigranata da sakriveni u kamionima uđu na teritoriju Evropske unije. Kako je saopštila Uprava carine, carinici su 18. avgusta, u saradnji sa graničnom policijom, u dva kamiona domaćih registarskih tablica našli sedam avganistanskih državljana. „Migranti su prosekli cerade na kamionskim prikolicama i sakrili se među robom nadajući se da će na taj način uspeti da ilegalno pređu preko granice. Još pet muškaraca iz Avganistana i Pakistana pronađeno je oko podneva istog dana u prikolici bugarskog kamiona, koji je bio natovaren starim novinama. Dvojicu avganistanskih državljana carinici i policajci pronašli su kasno po podne istog dana među rolnama lima, koje je ka Zapadnoj Evropi prevozio bugarski kamion“, piše u saopštenju.

Privedeni krijumčari ljudi‘]

Beograd – Zajedničke snage Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), angažovane na obezbeđenju državne granice, u saradnji sa policijskim upravama u Vranju i Nišu, u odvojenim akcijama otkrili su dve osobe iz Bujanovca koje su pokušale ilegalno da prokrijumčare 21 migranta. U putničkom motornom vozilu G. C. (49) iz Bujanovca pokušao je da ilegalno prokrijumčari dva državljana Pakistana i troje sirijskih državljana i određen mu je pritvor u trajanju od 30 dana. Zajedničke snage vojske i policije, u saradnji sa službenicima Policijske uprave iz Niša, rutinskom kontrolom otkrili su pokušaj ilegalnog krijumčarenja 16 migranata poreklom iz Avganistana u putničkom automobilu vranjanskih registarskih oznaka, kojim je upravljao S. F. (36) iz Bujanovca. Od početka angažovanja zajedničkih snaga, Vojska Srbija i MUP su otkrili više od 3.700 migranata koji su ilegalno pokušali da pređu državnu granicu, navodi se u saopštenju.