Budimpešta

U evropskim prestonicama ni traga od novogodišnjeg sjaja

Nijedna od većih evropskih prestonica, na koje se navodno Beograd ugleda, ne postavlja novogodišnju rasvetu od tri miliona evra 112 dana pre ovog praznika, kao što tvrde naše vlasti, niti njihove sijalice izazivaju toliko pažnje i kontroverzi.

Mađarska vlada ukida rodne studije

Vlada Viktora Orbana odlučila je da na univerzitetima u Mađarskoj ukine rodne studije, pod obrazloženjem da ovi smerovi „nisu ekonomski racionalni“.

Soroševo predstavništvo se seli u Berlin

Zbog sve većeg pritiska mađarske vlade, Soroševo predstavništvo seli se iz Budimpešte u Berlin, a iz njegove Fondacije za otvoreno društvo poručuju da će se njihovi programi i projekti nastaviti, javlja Dojče vele.

Dojče vele: Šta se može zaključiti iz Orbanovog govora?

U svom govoru nakon polaganja zakletve za premijera, Viktor Orban se pozicionira kao istočnoevropski kontrapunkt Emanuelu Makronu. On želi da iza sebe ima istok EU i, dugoročno, buduće članice. Među njima i Srbiju?

Soros: Napuštamo Mađarsku zbog represije

Fondacija finansijera Džordža Sorosa saopštila je da zatvara kancelariju u Mađarskoj, uz obrazloženje da je do tog poteza došlo zbog „sve represivnijeg okruženja“.

Ponovo antivladine demonstracije u Budimpešti

Drugu subotu zaredom u Budimpešti su organizovane demonstracije protiv medijskih propisa i kampanje koju Vlada Mađarske sprovodi protiv civilnih organizacija. Mediji prenose da se okupilo desetine hiljada ljudi.

Otvoren Međunarodni sajam knjiga u Budimpešti

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je danas na otvaranju Međunarodnog sajma knjiga u Budimpešti da je na prijateljskim državama, Srbiji i Mađarskoj, da omoguće uslove da saradnja koja već ima prirodan i dugotrajan tok bude još raznovrsnija, na korist obe kulture.

Sledi paket zakona „Stop Sorosu“

Mađarski premijer Viktor Orban, lider nacionalističkog Fidesa, obezbedio je sebi treći mandat pošto je odneo ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima i tako dodatno ojačao populističke snage u Evropi.

Pobeda Fidesa – 133 od 199 mesta u skupštini

Kako prenosi Jerusalem post, prema rezultatima sa 93 odsto prebrojenih glasova, Fides bi trebalo u parlamentu da osvoji 133 od 199 mesta, i to će biti čvrsta dvotrećinska većina u parlamentu, piše N1.

Ubedljiva pobeda Orbana

Fides, nacionalistička stranka mađarskog premijera Viktora Orbana, ubedljivo je pobedila na parlamentarnim izborima koji su u Mađarskoj održani u nedelju, pokazuju preliminarni rezultati izborne komisije koja je obradila 93 odsto glasova.

Orban plaši Mađare pred izbore u nedelju

Viktor Orban, predsednik vlade Mađarske od 2010. godine, ostaće to i posle parlamentarnih izbora koji se održavaju u nedelju – pokazuju ankete.

Opozicija mobiliše Mađare iz inostranstva

Imajući u vidu da je mađarski premijer Viktor Orban na putu da osvoji i treći mandat na predstojećim izborima 8. aprila, opozicioni političari i aktivisti čine sve ne bi li mobilizovali neiskorišćeni izvor potencijalnih protestnih glasova protiv desničarskog lidera: Mađare koji žive u Britaniji.

Prva Poslednja