Veteran među pirotskim slikarima, istoričar umetnosti i profesor likovne kulture u penziji Milena Mijalković Nikolić poklonila je pirotskoj Galeriji Čedomir Krstić i gradu u kome je rođena, živi i stvara, 10 svojih akvarela i jedno ulje na platnu.
Ugovor o poklonu potpisali su Milena Mijalković Nikolić i mr Antonije Milošević, direktor Galerije.
– Ugovorom je Galerija dobila značajan poklon koji će obogatiti našu zbirku i trudiće se da dostojno predstavi radove svih darodavaca na izložbama u drugim gradovima Srbije – kaže Milošević, i dodaje da se posebno raduje poklonu Milene Mijalković koja je celog života radila i stvarala u Pirotu kao profesor likovne umetnosti, reditelj, scenograf i glumac i čiji je doprinos kulturi Pirota veliki.
U fondu Galerije ima stotinak poklonjenih slika, a među najvećim darodavcima su Čedomir Krstić čije ime nosi Galerija, Radomir Antić i Milena Mijalković Nikolić. Oni su poklonili po desetak slika.
– Ponosna sam na ovu Galeriju koja je podignuta na temeljima moje porodične kuće. U njoj sam imala atelje, a kada je porodična kuća srušena, a Pirot dobio Dom kulture, izgubila sam prostor za rad i nisam više imala atelje. Možda ovo neće biti moj jedini poklon Galeriji i gradu. Svi moji počeci su bivali u ovom ambijentu. Isto tako cenim slikara Čedomira Krstića čije ime Galerija nosi. Poznavala sam ga, pratila njegove uspehe, i to je bio podsticaj da se opredelim i dam svoj mali i skromni doprinos Galeriji i gradu. Cenim one koji su prošli kroz Galeriju i ostavili trag u ovom gradu. Očekujem dalji razvitak grada, da ne budemo provincija kako smo do sada sagledavani. Pirot ima mnogo talentovanih koji su ga proslavili i doprineli njegovom razvoju – kaže Milena Mijalković Nikolić.
Milena Mijalković je poznata po akvarelima. Među poklonjenim delima najdraži su joj akvareli sa motivima Stare planine.