Sa sastanka Svetske organizacije slobodnih zona -Bezbedne zone Foto: Sajt Slobodne zone Pirot

Slobodna zona Pirot, kao Regionalna kancelarija Svetske organizacije slobodnih zona, direktno je uključena u projekat „Bezbedne zone“ čime se pridružuje modernom pristupu upravljanja aktivnostima u zoni i daje doprinos borbi protiv nelegalne trgovine, saopštila je danas Slobodna zona Pirot.

U saopštenju se navodi da je organizovan sastanak u sedištu Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj – OECD kome su prisustvovale najznačajnije slobodne zone u svetu. Prisustvovali su predstavnici OECD-a, Svetske carinske organizacije, Svetske trgovinske organizacije i drugih organizacija koje se bave sprečavanjem nelegalnih aktivnosti u trgovini na internacionalnom nivou.

Na sastanku su sagledane mogućnosti doprinosa ojačanju bezbednosti u međunarodnom lancu snabdevanja naročito onog dela trgovine koji se odvija preko slobodnih zona.

OECD je predstavila svoje viđenje ovog problema a obavljene su opsežne konsultacije svih učesnika oko sprečavanja nelegalne trgovine.

Na sastanku je naglašeno da slobodne zone trenutno igraju važnu ulogu u ekonomskom razvoju mnogih zemalja širom sveta. Procenjuje se da je u slobodnim zona zapošljeno oko 70 miliona radnika i da su slobodne zone sve više uključene u međunarodne lance snabdevanja. Vreme je da se slobodne zone sveta integrišu u međunarodni sistem za upravljanje i praćenje lanaca snabdevanja, navodi se u saopštenju.

Povezani tekstovi