U Šumadiji vakcinisano 82 odsto građana od 65 do 75 godina 1Foto: Zoran Mišić

U ponedeljak, 21. juna zatvoren je najveći vakcinalni punkt na teritoriji Šumadijskog okruga – Sportska hala „Gordana Goca Bogojević“ u kragujevačkom Velikom parku.

Zatvaranje je usledilo nakon saznanja o velikom postotu vakcinisanih Kragujevčana i posle smanjenja pritisaka na sva mesta u gradu gde je moguće dobiti cepiva.

Za nešto više od pola godine od kako je ovaj punkt u januaru otvorenm u njemu se vakcinisalo skoro 73.000 Kragujevčana, a revakcinisalo oko 69.000 njih. Na teritoriji Okruga do nedelje, 20. juna prvu dozu jedne od četiri ponuđene vakcine primilo je blizu 103.000 građana sa ovog područja a drugu preko 96.000 Šumadinaca.

Što se imunizacije Kragujevčana tiče, njima je sada dostupan punkt u Tržnom centru „Plaza“ koji će biti otvoren do kraja meseca, kao i autobus za vakcinaciju koji je počeo sa radom u subotu, 19. juna i svakodnevno obilazi gradske kvartove i naselja.

Najveći broj žitelja Šumadije i Kragujevca opredelio se za cepivo kineskog proizvođača „Sinofarm“ – oko 75.000 ljudi, dok je američko-nemački Fajzer Biontek primilo nešto više od 15.000 stanovnika. Ruskim „sputnikom V“ vakcinisano je oko 10.000 njih, a kompanije „AstraZeneka“ preko tri hiljade ljudi.

Do 20. juna, ako se uzmu u obzir punoletni građani celog Šumadijskog okruga njih se vakcinisalo 41,10 posto, a revakcinisalo 38,51 odsto. U Kragujevcu je taj procenat značajno veći nego u Okrugu, jer je prvu dozu jedne od četiri vakcine primilo 47,10 građana a revakcinisalo se 44,27 posto punoletnih Kragujevčana.

Po rečima doktora Vasilija Antića, direktora kragujevačkog Doma zdravlja, preko kojeg se odvijala kompletna imunizacija u Šumadijskom okrugu – najveći broj vakcinisanih na ovom području je među starosnom populacijom od 65 do 75 godina i taj procenat iznosi, gotovo neverovatnih 82 posto. Pripadnici nešto starije (preko 75 godina) i mlađe (od 55 do 65) populacije su imaju istovetan procenat vakcinacije – 60 procenata. U Šumadiji broj onih u uzrastu od 35 do 45 godina koji su se vakcinisali je nešto manji od trećine celokupne populacije – oko 30 procenata.

Najmanji broj vakcinisanih (kao i svuda u Srbiji) je među mladima od 18 do 25 godina i iznosi oko 21 odsto žitelja Šumadje ovog uzrasnog doba. Ipak, ako je za utehu (a, nije), po rečima doktorke Gordane Damnjanović, člana Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu Kragujevac taj procenat je ovom području viši nego što je za ovaj životni uzrast na teritoriji čitave Srbije. Zbog toga ona neprestano apeluje na najmlađe da se vakcinišu i na taj način spreče virus da se „sakrije“ i „preživi“ tokom leta da se na jesen ne bi ponovo dogodio skok obolelih kao prošle godine.

Samo jedan na respiratoru

Na području Okruga, juče su za prethodna 24 časa, registrovana 24 nova slučaja infekcije korona virusom, od 205 testiranih, što je relativno visok postotak u odnosu na prethodne dane. Prema izveštaju Instituta za javno zdravlje Kragujevac, 23 osobe su iz Kragujevca i jedna iz Topole, dok u drugim opštinama okruga nije bilo novoobolelih. U UKC je na lečenju 11 kovid pacijenata od kojih je jedan na respiratoru.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.