Foto: Logo

„Novinarski su neprofesionalni, a ljudski podmukli napadi Nemanje Stjepanovića i sajta koji je sebe prozvao Fake News (lažne vesti)’tragačem’, na našeg prerano umrlog kolegu Željka Cvijanović“, prenosi bilten UNS ocenu Ljiljane Smajlović povodom teksta Fake news tragača da Željko Cvijanović „nije bio novinar za uzor“ i objavu na Tviteru saradnika Fonda za humanitarno pravo Nemanje Stejpanovića.

Kako navodi UNS, dan nakon smrti Željka Cijanovića portal Fake news tragač objavio je tekst pod nazivom „Ne, Željko Cvijanović nije bio novinar za uzor“ u kome se navodi da se Cvijanović „u mnogo navrata služio nečasnim i neetičkim sredstvima, među kojima je i plasiranje lažnih vesti“.

Kako bi dokazao da Cvijanović nije „jedan od najboljih srpskih novinara“, kako su mediji navodili nakon njegove smrti, Fake News tragač pozvao se na publikaciju u izdanju JUKOM „Željko Cvijanović – Novinar u civilu“, autora Vladimira Bebe Popovića.

Fake News tragač navodi da je Cvijanović nakon zločina u Srebrenici za list „Javnost“, koji je objavljen 22. jula 1995. godine, napisao „redove koji se najdublje suprostavljaju svim profesionalnim i moralnim načelima“.

Taj portal juče je objavio i kopiju Cvijanovićevog teksta u celosti, između ostalog i zbog „podsećanja na najmračniji period srpskog novinarstva, u nadi da takvom neljudskom pristupu profesiji više nikada nećemo svedočiti“.

Međutim, „Njujork tajms“ je u novembru 1995. godine objavio tekst „Masakr u Bosni“ u kojem se između ostalog navodi da su savetnici američkog predsednika Bila Klintona tek 4. avgusta saznali za zločin u Srebrenici, što znači da ni Cvijanović u vreme kada je tekst objavljen nije mogao znati za srebrenički masakr.

Kako je Smajlović rekla „nije sporno samo to što je tobožnji famozni Fake News tragač koristio stari klevetnički pamflet JUKOM protiv Cvijanovića“, ali je ocenila da je „Cvijanović napadnut zbog teksta u kom je analizirao kako će pad Srebrenice uticati na ratni rasplet“, prensoi UNS.

„Tekst je objavio mnogo pre nego što su domaća i strana javnost saznale za srebrenički zločin. Tačno dve sedmice pre nego što će CIA prvi put obavestiti nekog iz američke administracije o podozrenju da je, posle pada Srebrenice, izvršen masovni zločin nad muslimanskim stanovnicima, rekla je Smajlović, a prenosi UNS.

Ona tvrdi da je „Željko (Svijanović) masakr u Srebrenici smatrao strašnom mrljom na srpskoj savesti“ i da je sarajevskim „Danima“, čiji je bio stalni saradnik, Cvijanović napisao da je Srebrenica „ime najveće sramote u srpskoj istoriji“, prenosi UNS u svom info biltenu.