Foto: Ministarstvo omladine i sporta

„Najčešća poteškoća sa kojom se mladi susreću, a da ih dele sa nama je ono što nas sve negde tišti, a to je zapošljavanje. Mladi se često žale da nemaju prilika da pronađu posao ili se na taj način stručno usavršavaju“, izjavila je za RTS Jelena Mićić iz udruženja Mladi istraživači Srbije.

Više od 60 odsto mladih ne zarađuje, ali uprkos tome do radne knjižice većina ne bi preko partije, pokazuje istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije. Oni koji imaju posao najčešće nisu plaćeni više od 30.000 dinara mesečno. Tek šest od 100 mladih zarađuje više od 50.000 dinara.

„Mladi su inače po Zakonu o mladima i strategiji osobe od 15 do 30 godine, njihova stopa nezaposlenosti je 28,5 u 2016. a recimo u 2013. godini je bila 11 puta veća. Međutim, to je i dalje nedovoljno jer stopa nezaposlenosti mladih u odnosu na ukupnu stopu stanovništva je dva puta veća. Tako da moramo da radimo mnogo više i da ulažemo napore na tom planu“, rekla je Snežana Klašnja, pomoćnica ministra omladine i sporta.

Zbog posla bi spakovali kofere, a kao novu adresu uglavnom pominju zemlje zapadne Evrope. Mada, 19 odsto mladih nikada nije izašlo iz Srbije.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih ministar Vanja Udovičić ukazao je na pozitivan trend koji je Ministarstvo omladine i sporta postiglo u neposrednoj saradnji sa mladima, državnim institucijama i partnerima, na polju smanjenja nezaposlenosti mladih, jačanju regionalne omladinske saradnje i participacije mladih kroz međunarodne volonterske kampove.

„Mladi zadovoljni i ostvareni na ličnom i društvenom planu u državi koja im za to stvara uslove i pruža potrebnu podršku je vizija za koju se borimo i cilj kome svakodnevno težimo. Mladi se još uvek suočavaju sa teškoćama u zapošljavanju i osamostaljenju, te ćemo u periodu koji je pred nama nastojati da zajedničkim radom sa mladima, promovišemo omladinsko i socijalno preduzetništvo, uspostavimo biznis inkubatore i centare za unapređenje preduzetništva, učeničke i omladinske kompanije. Uvažavajući okvir omladinske politike Evropske unije i Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija do 2030. godine, u neposrednjoj saradnji sa omladinom pripremićemo novi Akcioni plan za period od 2018. do 2020. godine i unaprediti postojeći normativni okvir”, poručio je Udovičić.

Tokom realizacije programa Mladi su zakon, Ministarstvo omladine i sporta je finansirao više od 1.420 omladinskih ad-hoc volonterskih projekata i 154  omladinskih radnih akcija i međunarodnih volonterskih kampova. U kampovima  uz podršku Mladih istraživača Srbije – Volonterskog servisa Srbije učestvovalo je skoro 2000 volontera (od toga 906 volontera iz 25 zemalja) i poklonilo više od 88.500 volonterskih sati.

Kroz celodnevne programe kulturnog i obrazovnog karaktera koji se sprovode širom Srbije, veliki broj lokalnih samouprava, kancelarija za mlade, omladinskih organizacija i saveza, organizovane su  akcije u cilju skretanja pažnje na pitanja mladih i važnost stvaranja uslova za unapređenje njihovog položaja.

Snežana Klašnja u volonterskom kampu u Pančevu    Foto: Ministarstvo omladine i sporta

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana mladih, pomoćnik ministra za omladinu, Snežana Klašnja, posetila je međunarodni volonterski kamp u Pančevu koji je organizovan u okviru osmogodišnjeg programa ministarstva, Mladi su zakon, i tom prilikom ukazala na vrednost energije i entuzijazma volontera iz Španije, Ukrajine, Italije, Bugarske, Francuske i Srbije koji su se stavili u službu razvoja lokale zajednice i tokom dvonedeljnog rada na repariranju starih bicikala i obeležavanju biciklističkih staza u gradu promovisali biciklizam kao ekološki održivo prevozno sredstvo i zdrav životni stil.

U Srbiji se obeležava od 2007.

Međunarodni dan mladih u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je osnovano Ministarstvo omladine i sporta. Svakog 12. avgusta širom sveta države, institucije, organizacije skreću pažnju na pitanja koja utiču na položaj omladine u društvu. Svake godine Ujedinjene nacije ovaj dan obeležavaju pod određenim sloganom, a za 2017. godinu slogan glasi „Mladi grade mir“(Youth Building Peace”) – te je naglasak na ulozi mladih u sprečavanju konflikta, održivom razvoju i miru,  inkluziji i socijalnoj pravdi.