Yucom: Ugrožena podela vlasti u Srbiji 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

…najava ukidanja suđenja u razumnom roku kao ustavne garancije prava na pravično suđenje i kritikovanje kaznene politike sudova u Srbiji, predstavljaju grubo kršenje načela podele vlasti na kojima počiva ustavni poredak Srbije, saopštio je Yucom- Komitet pravnika za ljudska prava.

U saopštenju se ističe da ovakav istup Predsednika predstavlja nastavak mešanja u nezavisnost pravosuđa „koje smo već više puta imali prilike da vidimo u medijima kroz nedozvoljeno komentarisanje sudskih odluka“.

Pomenute mere predstavljaju kontinuitet zanemarivanja međunarodnih obaveza od strane Srbije.  Srbija se u poslednjih godinu dana oglušila o odluke Komiteta protiv torture UN, Saveta Evrope, odnosno presuda Evropskog suda za ljudska prava i mere iz Poglavlja 23 (Pravosuđe i osnovna prava).  Ovo ignorisanje preuzetih obaveza može da  izazove ozbiljne političke implikacije po ugled Srbije u međunarodnoj zajednici“, navodi se u saopštenju.

Kako ističe Yucom za neka od predloženih rešenja pooštravanja kaznene politike zalažu se i organizacije civilnog društva, poput predloga ukidanja instituta odlaganja krivičnog gonjenja za krivična dela sa elementima nasilja. Ipak, nove mere moraju da budu donešene u propisanoj proceduri, uz ozbiljnu analizu prava i prakse, i uz sveobuhvatnu javnu rasparavu.