Zrenjanin: Novac medijima na kašičicu, ali ne svakom 1Foto: EPA-EFE/ JENS SCHLUETER

Sufinansiranje medijskih projekata u Zrenjaninu rezervisano je za uglavnim isti krug medija, ostali su statisti u trci u kojoj se zna pobednik objašnjavaju upućeni u situaciju.

A situacija ovog proleća, kada se čeka da komisija zvanično objavi rezultate još jednog medijskog konkursa, samo je delimično prolongirama vanrednim stanjem. Gran Zrenjanin je, naime, 10. januara objavio konkurs za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja, zatim je 6. februara objavljeno rešenje o obrazovanju konkursne komisije za ocenu projekata proizvodnje medijskih sadržaja a od tada, bar javno, ni muk.

Vlasnica zrenjaninske KTV televizije, Dana Radić kaže da svake godine dobijaju sve manje sredstava iako konkurišu sa oko 20 projekata i u Zrenjaninu i u drugim gradovima, s obzirom na to da se program ove televizije emituje u celoj Srbiji.

– Statistički gledano, KTV televiziji se svake godine tri četvrtine projekata odbije a za najviše 5 projekata se odobre sredstva i to drastično manja u odnosu na druge medije koji ne proizvode kvalitetan program, pa samim tim nemaju ni gledanost a što je najvažnije ne obavljaju svoju osnovnu funkciju jer ne proizvode sadržaje u javnom interesu. Paradoks svega je što 70 odsto podobnih medija, koji na konkursima dobiju sredstva, nikad te projekte ni ne realizuju, već u narativnim izveštajima popune obrasce bez materijalnih dokaza o urađenim emisijama. Suština raspodele budžetskih sredstava svih poreskih obveznika je da se sredstva dodeljuju isključivo podobnim medijima a da se mediji, koji izveštavaju u interesu naroda, disciplinuju što je slučaj sa KTV televizijom kojoj se projekti omalovažavaju i odbijaju kako bi što više finansijski oslabila, a vlast posle mogla da ih ucenjuje da prodaju firmu za tepsiju pite, što je sa ovom televizijom u proteklih 20 godina pokušano više puta – iznosi svoje iskustvo Dana Radić, vlasnica KTV televizije Zrenjanin.

Šta čeka medije na zrenjaninskom konkursu trebalo bi uskoro da bude poznato, jer i sa prologiranjem konkursa zbog epidemije i vanrednog stanja, rezlutati bi nakon 90 dana trebali da budu objavljeni. Ove godine o projektima odlučuje komisija u sastavu Zorana Bogdanović, Udruženje elektronskih medija Srbije, Jelena Mitrović iz Profesionalnog udruženja novinara Srbije i glavna urednica TV Rubin iz Kikinde Jelena Crnogorac.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Zrenjanin: Novac medijima na kašičicu, ali ne svakom”

  1. Rezim u Pancevu medije finansira na slican nacin.Rezimskoj RTV Pancevo ide dosta para ali sa ogromnim iznosom rezim finansira medije i projekte za koje vecina pancevaca nije ni cula a jos manje ih pratila.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.