Foto: Zrenjaninski socijalni forum

„Ukoliko demokratija postoji samo u političkim institucijama, a ne i u preduzećima, onda ona ne deluje privlačno običnim ljudima. Preduzeća u Srbiji su danas privatne tiranije u kojima su zaposleni lišeni ne samo pristojne zarade i radnih prava nego je negirano i njihovo elementarno ljudsko dostojanstvo“, naveo je ZSF u saopštenju.

Kako se navodi, uslov za opstanak države prekidanje rasprodaje nacionalne privredne imovine i prirodnih resursa.

„Telekom, EPS i druga javna preduzeća ne smeju se prodavati u bescenje, moraju ostati u državnom vlasništvu. Moramo zadržati kontrolu nad našim prirodnim resursima, oni ne smeju biti u vlasništvu stranih i domaćih privatnih kompanija. Nema demokratije bez socijalne demokratije“, smatra ZSF.

ZSF je ocenio da je političke institucije u Srbiji uzurpirala vladajuća Srpska napredna stranka, pa politički sistem više nema demokratske i pluralne karakteristike, a mediji su svedeni na propagandni servis vladajuće stranke.

„Zemlja sa ovakvim sistemom nema razvojne perspektive, Srbija sve dinamičnije gubi stanovništvo, najsposobniji mladi ljudi gledaju kako da pobegnu iz zemlje. Državni aparat je uništen partijskom upravom, ključne pozicije dobijaju osobe sa kupljenim diplomama, na sve strane bujaju korupcija, kriminal, javašluk i diletantizam“, ukazao je ZSF.

Povezani tekstovi