Agrobanka - najveća prevara bez sudskog ishoda 1Foto: Facebook/Akcionari agrobanke

Ukoliko posle sedam godina sud konačno i donese presudu, pravda neće biti zadovoljena jer su glavnoosumnjičeni u međuvremenu ili umrli ili teško bolesni i nesposobni za suđenje.

Iako je prošlo sedam godina otkako je Narodna banka Srbije oduzela dozvolu za rad Agrobanci i dalje ne znamo ko je kriv za propast jedne od najuglednijih finansijskih kuća u državi čije su gubitke na kraju platili srpski poreski obveznici.

Očekuje se da bi sud prve presude mogao da donese do kraja 2019, ali i kada se sve završi glavni krivci za aferu neće biti ni osuđeni, ni oslobođeni.

Dvojica glavnooptuženih, Radosav Lale Sekulić i Jožef Kasa, su preminuli tokom sudskog postupka, dok je dugogodišnji predsednik Izvršnog odbora banke Dušan Antonić doživeo povredu na fudbalu, zbog koje je bio u komi.

Antoniću je zbog teškog zdravstvenog stanja suđenje razdvojeno od ostalih osumnjičenih, a zbog nemogućnosti da učestvuje u suđenju, postupak je trenutno u zastoju na još dve godine.

Propast Agrobanke bila je šok za čitav finansijski sistem. Banka je sve do samog kraja iskazivala profit i bila jedna od najboljih u državi. Akcije su im bile među najtraženijim na Beogradskoj berzi, a u trenutku propasti banka je upravljala sa čak 600 miliona evra koje su joj na štednju poverili stanovništvo i privreda.

Međutim, iz navoda tužilaštva vidi se da je to sve bila kula od peska izgrađena privatnim dogovorima Antonića sa privilegovanim, prezaduženim klijentima banke kojima su odobravani krediti bez odgovarajućeg obezbeđenja i samim tim nisu mogli biti naplaćeni.

Najveći dužnik bio je Habit farm, kompanija u vlasništvu Laleta Sekulića, koja je Agrobanci ostala dužna 55 miliona evra. Sekulić i Antonić se terete da su napravili mrežu firmi preko kojih su izvlačili novac iz Agrobanke.

Tužilaštvo je uspelo da od Interpola dobije potvrdu da su u Švajcarskoj otkrivene novčane transakcije između Antonića i Sekulića, odnosno sa njima povezanih lica.

Ovo je prvi primer u kojem je tužilaštvo uspelo da pronađe pisani dokaz o međusobnim transakcijama Antonića i nekog od klijenata banke, odnosno između lica koja su sa njima povezana, kaže za BIRN izvor koji ima direktan uvid u materijal sa suđenja.

Tužilaštvo je predložilo da se ove transakcije uvrste u dokazni materijal ali sud još nije doneo odluku o tome.

Ako sud bude prihvatio ove dokaze, to bi mogao da bude prvi slučaj u Srbiji da je direktno otkriven finansijski trag korupcije – osim ako optuženi ne bi mogli da objasne poreklo ovih poslova nevezano za kredite odobrene Habit farmu mimo pravila.

Agrobanka je tako postala simbol sistemske ćutnje koja je dovela do toga da niko – Upravni odbor, Narodna banka, Ministarstvo finansija, akcionari, revizori – sve do samog kraja, „ne primeti“ da je banka davala sumnjive kredite lošim firmama bez odgovarajućeg obezbeđenja.

Urušavanje Agrobanke pokrenulo je lavinu u kojoj su nestale i Razvojna banka Vojvodine, Privredna banka Beograd i Univerzal banka.

Tekst u celosti čitajte na portalu Javno.rs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari