Al Dahra: Stoka nije iscrpljena, ne gasimo proizvodnju 1foto EPA-EFE/JULIEN WARNAND

Stoka na farmama PKB-a, čiji je najveći deo imovine kupila kompanija Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, nije iscrpljena, a normalno je da postoji određeni broj uginuća, saopštila je danas Služba za odnose sa javnošću Al Dahre.

„Sasvim je normalno da na 17.000 životinja ima određeni broj bolesne stoke i uginuća“, navela je ta služba na pitanja Bete, upućena direktoru Dušanu Radičeviću, povodom informacije u medijima da se krave muzu četiri puta dnevno i da zbog iscrpljenosti dolazi do uginuća, da javnost sumnja da će se ugasiti stočarska proizvodnja i da firma posluje sa gubitkom.

U odgovoru se ističe da se uginuća koja se „dešavaju na farmama Al Dahre, dešavaju i na svim farmama u svetu“.

Na pitanje koliko je Al Dahra, od preuzimanja PKB-a, ugasila farmi krava, sa koliko grla i zbog čega, navedeno je da je „prozvodnja mleka kao i svaka druga proizvodnja“.

„Jedina, možemo je nazvati specifičnost, jeste u tome što su u ovom slučaju osnovna sredstva koja se koriste za proizvodnju krave. U tom smislu se biraju najefikasnije. U momentu kupovine osnovnih sredstava PKB-a, preuzete su i krave lošeg kvaliteta. Iz tog razloga je Al Dahra uvezla veći broj krava kako bi popravila genetiku“, navodi se u odgovoru kompanije.

Dodaje se da je PKB u 2017. godini proizveo oko 54 miliona litara mleka, dok će Al Dahra u ovoj godini proizvesti 56 miliona litara.

Četiri muže su uvedene, kako tvrdi u kompaniji, kako bi se „podigla efikasnost“.

„To nije ništa neuobičajeno, tako se radi na svim kontinentima“, tvrde u Al Dahri.

Na pitanje da li Al Dahra planira da potpuno ugasi stočarsku proizvodnju i bavi se preradom deteline lucerke, navedeno je da su komentari o gašenju stočarske proizvodnje, koji su se poslednjih dana pojavili u medijima, „apsolutno zluradi“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari