Biomasa i solarna energija u fokusu 1Foto: Toplana Šabac

Šabac je jedini grad u Srbiji koji učestvuje u aktivnostima tzv.“pametnih gradova“ zbog preduzetih mera na elektroenergetskoj efikasnosti. Do sada je termoizolvano oko 1.700 stanova, sa uštedama energije većom od 30 odsto. Šabačka Toplana podigla je kredit kako bi dodatno bilo izolovano još oko 40 stambenih zgrada.

Značajno je i to što se otvaraju mogućnosti za korišćenje održive energije, a veliki krak je učinjen formiranjem edukativnog centra. Nedavno je realizovan trodnevni seminar „Upotreba biomase i solarne energije kao obnovljivih izvora održive i efikasne energije za samostalne komplekse sa socijalnom svrhom – BIOSOL“, u kome su učestvovali predstavnici grada Nova Gradiška iz Hrvatske.

– Edukacije koje radimo su veoma važne ne samo za građane nego i za institucije, javne organizacije i sektore civilnog društva i sve značajne činioce društva. Predavanja nisu samo za one koji su već implementirali neke segmente iz oblasti obnovljivih energija, nego i za sve one na koje to utiče. Veoma smo prijatno iznenađeni strategijama koje postoje. Iako često govorimo da je ovo budućnost, ipak nije, a u razvijenim zemljama je to odavno poznato i mi moramo da se okrenemo obnovljivim izvorima energije, jer će fosilna uskoro biti potrošena. Zbog toga je važno da budemo odgovorni prema sebi i životnoj sredini kako bismo podigli kvalitet života na viši nivo, pojasnila je Vikica Lukić, profesorka iz konsultantske kuće „IKT Consulting“ iz Zadra, trener.

U okviru trening centra biće osnovana „Akademiji za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije“ sa „pametnom sobom“ koja će biti otvorena za učenike i za javnost kako bi se upoznali i informisali o mogućnostima i koristima iste.

– Jedan od značaja ovog projekta za Grad Šabac je to što ćemo dobiti akademiju za obnovljive izvore i energetsku efikasnost, tako što ćemo prvi u Srbiji dobiti akreditovan program vezan za obnovljive izvore energije gde će moći da se edukuju monteri solarnih panela, toplotnih pumpi i kroz steknu nova znanja. A to nije od važnosti samo za Šabac, nego i čitav region, rekao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.

I domaćinstva kao proizvođači

Inače, šabačka Toplana već preduzima aktivnosti na ugradnji solarnih panela, kako bi preko njih proizvodila i koristila električnu energiju za svoje potrebe. Prema rečima direktora Slobodana Jerotića, Toplana se priprema za peti tehnološki nivo, gde bi i domaćinstva ne samo koristila solarne panele za svoje potrebe, već bi mogla i da prodaju energiju drugim korisnicima.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projeke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari