Biosens donosi digitalnu poljoprivredu u mala gazdinstva 1biosense institut foto Stanislav Milojkovic

Dok je u razvijenim zemljama primena novih tehnologija u poljoprivredi odavno uzela maha u Srbiji je taj proces još uvek u povojima a jednu od prepreka sa kojom se suočava predstavlja sitni zemljišni posed koji preovladava na našim prostorima.

Ipak, iz Instituta BioSens poručuju da uzimajući u obzir plodnost zemljišta u našoj regiji, pogotovo u Vojvodini, postoji veliki potencijal za unapređenje i modernizaciju poljoprivrede.

– Digitalizacija i uvođenje savremenih tehnologija u poljoprivredi nije stvar izbora, već neophodnosti, ukoliko želimo da budemo kompetativni na evropskom, pa i svetskom tržištu – kažu za Danas u Institutu BioSens.

Većina obradivog zemljišta u Srbiji u posedu je malih poljoprivrednih proizvođača. Veličina parcela se kreće od dva do pet hektara. Samo 16 odsto obradivog zemljišta je u rukama velikih kompanija i preduzeća. Stepen usvojenosti novih tehnologija među malim proizvođačima je nizak jer su ulaganja u nove tehnologije velika uzimajući u obzir veličinu parcele na kojoj uzgajaju useve, objašnjavaju u Institutu BioSens. U tom institutu, navodeći primere iz inostranstva, naglašavaju da postoji značajna razlika između Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije kada se govori o stepenu usvajanja informaciono-komunacionih tehnologija među poljoprivrednicima. Dok se u SAD procenat poljoprivrednika koji primenjuju neku vrstu naprednih digitalnih tehnologija kreće od 20 do 80 odsto u evropskim zemljama ovaj procenat se kreće od nula do 24 odsto.

Stvarajući inovativna rešenja koja su dostupna svim poljoprivrednicima bez obzira na veličinu njihovog gazdinstva, Institut BioSens ima viziju da malim poljoprivrednicima u regionu po dostupnim cenama pruži digitalne tehnologije koje će im omogućiti da se održe u globalnom konkurentnom okruženju. Osim toga, Institut BioSens razvio je aplikaciju AgroSens koja pruža podršku poljoprivrednicima i poljoprivrednim kompanijama u praćenju stanja useva i planiranju poljoprivrednih aktivnosti. Agrosens digitalna platforma kroz isti korisnički nalog omogućava pristup celom sistemu: AgroSens veb aplikaciji dizajniranoj za komfornom radu na računaru i AgroSens android aplikaciji koja mobilni telefon pretvara u novi korisni alat za poljoprivrednika. AgroSens veb aplikacija namenjena je vizuelizaciji i detaljnoj analizi podataka, dok AgroSens Android aplikacija, pored trenutnog uvida u sve podatke koji pruža na terenu, omogućava i brz i jednostavan unos podataka u sistem.

Korisnicima AgroSens digitalne platforme dostupni su osnovni servisi dnevnik poljoprivrednih aktivnosti, vremenska prognoza na lokaciji parcele, satelitski indeksi useva koji opisuju rast biljaka, intenzitet fotosinteze i dostupnost vode i hranljivih materija, pregled analize zemljišta i fotografija useva, informacije o pametnim tehnologijama koje se koriste u poljoprivredi, najnovije informacije o pojavi bolesti i štetočina u okolini parcele. Korišćenje tih servisa je potpuno besplatno. Inače, Institut BioSens uključen je u veliki broj evropskih projekata, među kojima je najznačajniji projekat Antares. Taj projekat ima za cilj da osnuje centar izvrsnosti za napredne tehnologije u oblasti održive poljoprivrede i sigurnosti hrane, koji će podsticati ekonomski napredak Srbije i zemalja u regionu, i strateški ih povesti putem inovativnog rasta evropske zajednice. U okviru projekta predviđena je izgradnja novog objekta, instituta, kao i otvaranje novih radnih mesta. Antares projekat je istovremeno ulaganje u istraživanje i opremu svetske klase, kao i u nemerljivi ljudski potencijal, koji će zajedno doprineti bezbednoj i adekvatnoj ishrani budućih generacija stanovnika Evrope. U okviru tog projekta, otvorena je i prva Digitalna farma u Srbiji. Digitalna farma omogućava svim poljoprivrednicima iz naše zemlje da besplatno i iz prve ruke nauče više o mogućnostima koje im pružaju digitalizacija i nove tehnologije, i to u svakom segmentu ratarske proizvodnje: od pripreme zemljišta, određivanja menadžment zona, preko setve, navodnjavanja, ishrane i zaštite bilja, pa do žetve i radova na pripremi naredne sezone. Digitalna farma je postavljena na proizvodnim parcelama komercijalnog proizvođača Krivaja d.o.o. Posetioci su u toku cele sezone, za vreme Otvorenih dana Digitalne farme imali priliku da se uvere kako nove tehnologije omogućavaju uštedu resursa, semena, đubriva, vode, ljudskog i mašinskog rada, kako doprinose smanjenju rizika vezanih za proizvodnju i vremenske uslove, i, konačno, kako dovode do povećanja prinosa.

Agroekonomista Milan Prostran naglašava za Danas da je korišćenje savremenih tehnologija od nasušne potrebe za poljoprivednike u Srbiji i takođe primećuje da to u ovom trenutku čini samo mali broj poljoprivrednih proizvođača.

– Prvi put sam se sa primenom informacionih tehnologija u poljoprivredi susreo 90-ih godina u SAD tačnije Teksasu, Kanzasu i još nekim državama. Te tehnologije koriste rančeri i osnovne stvari koje ih zanimaju su vremenska prognoza da bi znali kada će da seju i oru, cena potrebnih repromaterijala na tržištu kao i berzanske cene proizvoda koje prodaju – objašnjava Prostran.

Kada je reč o Srbiji naš sagovornik ističe da samo mali broj poljoprivrednika koristi napredne tehnologije.

– Svi oni koji imaju male posede, a takvih je najviše, uglavnom ne koriste informacione tehnologije. Problem je što je nabavka te opreme skupa plus potrebna je i stručnost u poznavanju i baratanju tim tehnologijama koja su u ovom trenutku ograničene samo na vlasnike većih poljoprivrednih gazdinstava. Međutim, to ne znači da i drugi to jest poljoprivrednici sa manjim posedima ne treba da ih koriste. Jednostavno, moraju da bi išli u korak sa vremenom. Jedan od načina kako bi njima bilo lakše da dođu do potrebne opreme i stručnih tumačenja korišćenja iste je stvaranje poljoprivrednih zadruga. Formiranje zadruga je nužno za ukrupnjavanje poseda u Srbiji i preživljavanje malih gazdinstava a s obzirom da bi to bili veliki sistemi korišćenje inovacionih tehnologija više ne bi predstavljalo problem – navodi naš sagovornik i dodaje da bi i država trebalo da se uključi u ceo proces i da edukuje poljoprivrednike o značaju korišćenja informacionih tehnologija.

Podrška razvoju održive poljoprivrede

Institut BioSens je javna naučnoistraživačka ustanova i evropski centar naučne izvrsnosti koji se fokusira na razvoj digitalnih tehnologija i njihovu primenu u poljoprivredi. Misija Instituta BioSens je da podrži razvoj efikasne poljoprivrede u kojoj će se uz manja ulaganja i rizike ostvarivati veći prinosi. Kroz svoj rad Institut BioSens ukršta dva najperspektivnija sektora u Srbiji, informaciono komunikacione tehnologije i poljoprivredu, u nastojanju da podrži razvoj održive poljoprivrede i omogući transfer tehnologija i inovacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari