Srbija mora što pre da završi privatizaciju društvenih preduzeća mnogo odlučnije primenjujući institut stečaja, jer to je predlog za ubrzanje reformi koje su nužne u ovoj fazi tranzicije. To je jedna od osnovnih poruka koje su sa okruglog stola koji je organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, poslali ugledni ekonomisti i privrednici.

Srbija mora što pre da završi privatizaciju društvenih preduzeća mnogo odlučnije primenjujući institut stečaja, jer to je predlog za ubrzanje reformi koje su nužne u ovoj fazi tranzicije. To je jedna od osnovnih poruka koje su sa okruglog stola koji je organizovao Fakultet za ekonomiju, finansije i administraciju, poslali ugledni ekonomisti i privrednici.
Prema rečima potpredsednika Vlade Srbije Božidara Đelića, takva spremnost u vladi postoji. On je dodao da će najveći izazov za novu vladu biti da izađe iz ideološke neodlučnosti, reformskog populizma i velike tehnokratije koja se, između ostalog, ogleda i u nesprovođenju usvojenih zakona. „Ako u tome uspemo, Srbija bi za šest do osam godina mogla postati Dubai Balkana, s izuzetno kvalitetnom infrastrukturom, dobrim obrazovanjem, savremenom tehnologijom, rečju pravi lider u regionu“, naglasio je Đelić i podsetio da brzina ekonomskog razvoja Srbije zavisi od ispunjenja političkih preduslova. On je procenio da bi Srbija u drugoj polovini naredne godine mogla da postane ne samo kandidat za ulazak u EU nego i da tačno zna datum tog ulaska, ali prethodno mora da reši neke političke prepreke.

Zapažanja privrednika

Nabrajajući šta konkretno nova vlada treba da uradi da bi privrednici mogli uspešno da posluju, Toplica Spasojević (ITM), Dragoljub Vukadinović (Metalac) i Slobodan Vučićević (Kolinska) bili su jedinstveni u stavu da je na prvom mestu okončavanje privatizacije. Sledi investiranje u infrastrukturu i podizanje nivoa konkurentnosti. Potom na red dolaze smanjivanje stepena korupcije, siva ekonomija, administrativne barijere, javna potrošnja. Kada je reč o održavanju makroekonomske stabilnosti na prvom mestu su niska inflacija, stabilan kurs, privlačenje investicija i podsticanje izvoza.

– Put do cilja vodi kroz smanjenje tehnološke zaostalosti, podizanje nivoa konkurentnosti, intenziviranje tržišnih reformi i održavanje stabilnog rasta. Bilo bi dobro da i Srbija iskoristi svoju šansu s obzirom na to da će se, sudeći prema svim prognozama, svetski GDP do 2030. udvostručiti, a učešće zemalja u razvoju u njemu povećati sa 23 na 31 odsto – rekao je Nebojša Savić, dekan FEFA.
Objašnjavajući šta će biti prioriteti rada ministarstva na čijem je čelu, a osvrćući se na opasku Dušana Vujovića iz Svetske banke da postoji veliko nepoverenje u novu vladu, Mlađan Dinkić, ministar za ekonomiju, naglasio je da se nepoverenje prevazilazi samo postignutim rezultatima u radu. On je prihvatio brojne sugestije koje su se čule na okruglom stolu i najavio aktiviranje Agencije za mala i srednja preduzeća i njeno povezivanje s Fondom za razvoj, kao i spajanje dve agencije koje se bave podsticanjem izvoza u jednu, „jer je rast izvoza jedan od ključnih prioriteta nove vlade“ naglasio je Dinkić uz ocenu da ukoliko ne budemo uspeli da kroz rast izvoza smanjimo spoljnotrgovinski deficit, moraćemo to da radimo na strani uvoza. Predstavnici Srpske asocijacije menadžera i Asocijacije akcionarskih preduzeća Srbije, ukazali su na to da su strani investitori doprineli rastu izvoza, ali i da sve češće zamenjuju domaće proizvode uvoznim. Dinkić smatra da ovaj problem treba rešavati u okviru povećanja naše konkurentnosti, koju ćemo, kako je naglasio Aleksandar Vlahović, značajnije popraviti tek kada nam trgovinski i platni bilans budu izbalansirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari