Država opet daje novac i onima kojima nije potreban 1Foto: FoNet/ AP

Dok privrednici pozdravljaju novi paket ekonomske pomoći koje će im odobriti Vlada Srbije, uz konstataciju da je epidemiološka situacija takva da to treba da bude samo uvod u dodatnu pomoć na jesen, stručna javnost ne smatra da su povučeni pravi potezi i da će oni izazvati efekat kakav se očekuje.

Ljubodrag Savić, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže za Danas da nove ekonomske mere nisu opravdane jer, u ovom trenutku, ne postoje realna sredstva iz kojih bi se ona mogla ostvariti.

– Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je „ćup prazan“ podrazumevajući pod tim da država nije u mogućnosti da nastavi sa novčanom podrškom poslodavcima. Shodno tome, te pomoći onda ni ne treba da bude. Ako će je biti, ona će biti ostvarena na taj način što će od nekog biti oduzeto, nekom neće biti dato ili ćemo se zadužiti. Ništa od toga nije dobro. Takođe, dodatna pomoć koju će poslodavcima dodeliti država može da pomogne samo da mala i srednja preduzeća, na koja će biti usmerena, obezbede svoju egzistenciju. Međutim, to nije nikakva garancija da će ta preduzeća opstati u uslovima ekonomske krize koja će nastupiti na jesen. Sredstva koja će sada dobiti su jednokratna i nisu garancija za to – navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, poslodavci su uvek spremni da uzimaju od države, to jest da traže pomoć od nje, pravdajući to da je neko ili nešto drugo kriv za njihove loše poslovne rezultate.

– Međutim, kada ti poslodavci treba da se revanširaju državi za tu pomoć, a to je kroz redovno plaćanje poreza i drugih dažbina, masovno zapošljavanje, veće plate i poštovanje radničkih prava, e onda od toga nema ništa. Postavlja se pitanje zbog čega bi onda u uslovima tržišne privrede država pomagala poslodavcima sredstvima iz budžeta ako je taj odnos potpuno jednosmeran – ističe Savić.

Prema njegovim rečima, ono što bi država trebalo da uradi u ovoj situaciji je da obezbeđivanjem povoljnih kredita pomogne privrednicima i bude garant da će krediti biti vraćeni. On dodaje da država ako već želi da troši novac iz budžeta onda je daleko bolje da ga usmeri u poboljšanje socijalnog položaja radnika koji će ostati bez posla i penzionera sa niskim primanjima umesto što subvencioniše kratkoročno plate koje poslodavci isplaćuju svojim zaposlenima.

Privatizacioni savetnik Branko Pavlović navodi da podsticajne mere za privredu dobra ideja ali da su one nedovoljno selektivne da bi se mogao ostvariti efekat koji bi trebalo da proizvedu.

– Dakle i dalje se pomoć ne usmerava na one oblasti u privredi kojima je zaista potrebna plus obim tih podsticajnih mera je daleko manji nego što bi trebalo da bude. Nije dovoljno samo pomoći privredi i vezivati to za čuvanje radnih mera već doneti niz mera kojim bi se adekvatno pomoglo da privreda prebrodi težak period koji stoji pred njom zbog ekonomske krize uzrokovane korona virusom – ističe naš sagovornik.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije, kaže za Danas da su nove mere dobro došle privrednicima ali da su same za sebe nedovoljne za ono što našu ekonomiju očekuje u narednom periodu.

– Nakon što je predsednik prethodno rekao da dodatne pomoći države privrednicima neće biti, što nas je neprijatno iznenadilo, sada stižu dobre vesti da će je ipak biti što je pravilno. To je nešto što pozdravljamo. Naravno, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazimo zbog korona virusa to samo po sebi nikako ne može da bude dovoljno. Ono što je moglo biti urađeno drugačije je da pomoć nije trebalo da bude ponuđena svim malim i srednjim preduzećima već samo onima koja posluju u privrednim granama koje su zaista ugrožene dejstvom pandemije. Ne spadaju svi vlasnici malih i srednjih preduzeća u tu kategoriju – naglašava Atanacković.

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prekjuče je najavio da će država dati 1,36 milijardi evra za 12.000 preduzeća u Srbiji.

On je naveo da će biti dato po 60 odsto od minimalca za mikro, mala i srednja preduzeća za jul i avgust u cilju suzbijanja ekonomske krize koju je izazvala pandemija korona virusa.

Rekao je i da će se još za najmanje jedan mesec poslodavcima biti odloženo plaćanje poreza i doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari