Grad preuzima dug Direkcije: Građani Zaječara će plaćati dug za struju 10 godina 1Foto: FoNet Zoran Mrđa (Ilustracija)

Na današnjom 28. sednici Skupštine grada Zaječara je usvojen Predlog Odluke o donošenju Programa mera za izmirivanje obaveza grada Zaječara i subjekata čiji je grad Zaječar osnivač prema JP „Elektroprivreda Srbije“ Beograd.

Grad preuzme celokupna dugovanja JP „Direkcije za izgradnju“ u likvidaciji prema Elektroprivredi Srbije u iznosu od 157.155.489 dinara na rate. loše upravljanje finansijama grada na Timoku, fiskalno neodgovorno ponašanje Gradske uprave i svih privrednih subjekata čiji je osnivač grad, doveli su građane Zaječara praktično na ivicu bankrota, piše Glas Zaječara.

Marina Milić, zamenica gradonačelnika Zaječara Boška Ničića kaže da će se dug isplaćivati deset godina, pošto bi plaćanje odjednom bio veliki udarac za budžet Zaječara.

“ Kao što znate, najveći dug koji Direkcija ima, je dug prema Elektroprivredi Srbije, u iznosu  od 157 miliona dinara. To predstavlja više od polovinu duga zbog kojeg je ovo preduzeće u blokadi. Naša obaveza je da taj dug formalno preuzmemo, da bi mogli da sklopimo sporazum sa EPS-om i da nam oni omoguće otplatu duga na što više rata. Na taj način bi se rasteretio i budžet grada“- istakla je Marina Milić.

Šef odborničke grupe „Pobeda za naš grad“ dr Nenad Ristović podsetio je da nije na vreme isplaćen dug prema javnom preduzeću, za koje se zna, da neće oprostiti dug, niti kamatu.

“ Ta firma je bila na budžetu grada Zaječara, od janurara 2015. godine nijedan dinar nije prošao preko njihovog računa. U toj istoj godini im je ugašen račun u trezoru. Ako smo imali više od 50% duga prema javnom preduzeću, ako znamo da to isto javno preduzeće neće oprostiti ni dinar duga, niti kamate, zašto smo isplaćivali drugima dugove, poput DOO Kolubare? Prvo smo uveravani da neće ići u stečaj, već u likvidaciju, a sada imamo ovakvo stanje“, istakao je na sednici Nenad Ristović“– kazao je Ristović.

Na ove tvrdnje Ristovića , zamenica gradonačelnika je pitala kako umesto reprograma može da se drugačije reši ovaj problem.

„Ja ću vam postaviti pitanje, i htela bih da dobijem direktan, a ne politički odgovor. Da li vi mislite da reprogram duga i rešavanje na ovaj način tog problema, nije dobro i da ovaj program ne treba da se usvojimo? Ako smatrate da nije dobro rešenje, onda izađite i dajte predlog kako da 157 miliona dinara sa kamatom odjednom isplatimo, ovog trenutka“?

Na pitanje zamenice Ristović je kazao sledeće:

„Mogli ste i trebali ste da izmirite najpre radnike, to je dobro što ste uradili, i drugim delom, najvećeg poverioca, odnosno Elektroprivredu Srbije“, kako ne bi došlo do ovoga. Otkad ste formirali vlast juna 2017. umesto da otvarate nova preduzeća, kupujete mehanizaciju za sečku i ostalu mehanizaciju u vrednosti od 300.000 evra, plaćate dugovanja kome treba, a ne kumovskim firmama mogli ste da platite veći deo duga.“

„Evo i danas, radnici JKP „Kraljevice“ ne primaju platu jer je preduzeće o svom trošku moralo da nabavi kotlarnice pre mesec i po dana, iako je to obaveza grada“,-zaključio je Ristović.

Većina odbornika se izjasnila za predlog sklapanja reprograma između Direkcije i EPS-a.

Već od 13.00 sati, počela je 29. sednica Skupštine grada, na kojoj će biti razmatran otpis duga za obaveze koje Grad Zaječar i JKSP „Zaječar“ imaju prema Republičkoj direkciji za robne rezerve, na ime preuzetog mazuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari