Ako se ne bude rešio problem velike razlike između cena mazuta i usluge grejanja, toplane u Srbiji poslovaće sa gubitkom i neće biti u stanju da obezbede normalnu grejnu sezonu. Zbog toga će predstavnici ovog udruženja razgovarati sa predstavnicima države i lokalnih samouprava o načinima kako da se obezbedi novac kojim bi se pokrio taj disparitet.

Ako se ne bude rešio problem velike razlike između cena mazuta i usluge grejanja, toplane u Srbiji poslovaće sa gubitkom i neće biti u stanju da obezbede normalnu grejnu sezonu. Zbog toga će predstavnici ovog udruženja razgovarati sa predstavnicima države i lokalnih samouprava o načinima kako da se obezbedi novac kojim bi se pokrio taj disparitet. To su juče u Užicu, posle sednice Upravnog odbora Poslovnog udruženja Toplane Srbije, ocenili Nikola Petrović, zamenik predsednika Skupštine te asocijacije, i Vladan Karamarković, pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku.
Petrović je potvrdio da su toplane tehnički spremne za početak grejne sezone, koja bi trebalo da počne 15. oktobra, ali je naglasio da neke od njih neće uspeti da obezbede dovoljne količine mazuta, čija je cena za godinu dana povećana sa gotovo 100 odsto, dok je nadležno ministarstvo odobrilo povećanje grejanja za 6,5 odsto u ovoj godini. „Postigli smo dogovor o nabavci mazuta od Jugopetrola i do 10. septembra trebalo bi da utvrdimo količine, a zatim i da ugovorimo najpovoljniji rabat. Isporuka bi trebalo da krene posle 15. septembra, a do 25. septembra sa lokalnim samoupravama i državom trebalo bi da rešimo problem nedostajućeg novca“ istakao je Petrović i dodao da bi prosečna cena grejanja, koje obezbeđuju toplane koje isključivo koriste mazut, trebalo da bude od 60 do 70 dinara po kvadratnom metru za domaćinstva.
Podsećajući da je grejanja u nadležnosti lokalnih samouprava, Vladan Karamarković je kao glavne probleme naveo nedostatak prirodnog gasa tokom zime, ali i razlike u cenama mazuta i električne energije. On je to ilustrovao podatkom da je u nekim gradovima, poput Valjeva i Bora, jeftinije grejanje na struju nego na mazut, ali da takav način grejanja, kako je poručio, nije dobar za ukupan energetski sistem zemlje.
S obzirom na disparitet cena grejanja i energenata, kroz donacije bi trebalo obezbediti oko 25 miliona evra, kako bi se toplane pripremile za grejnu sezonu, ocenjeno je na sastanku, a od Ministarstva rudarstva i energetike zatražena pomoć za pokriće disperiteta cena i realizaciju projekata sa kojima su toplane konkurisale za sredstva iz NIP za nabavku kalorimetara i revitalizaciju toplovoda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari