Još hiljadu priključaka sa plaćanjem na 36 rata 1Foto: TV Šabac

U prigradskom naselju Majur, u Ulici Tabanovački put, u toku su radovi na kanalizacionoj mreži za priključenje 200 domaćinstava.

Glavni vod dugačak je 1,5 kilometara a dva kilometra je duga mreža u bočnim ulicama. Vrednost radova, koji bi trebalo da budu završeni do kraja godine, jeste preko 30 miliona dinara.

Na kanalizacionu mrežu priključeno je na području grada 24.000 domaćinstava, odnosno 65 odsto. Postoji mogućnost za priključenje za još hiljadu domaćinstava.

Inače, cena priključka zavisi od blizine mreže, tako da se za vodovodni priključak plaća od 10 do 30 hiljada dinara, s tim da u to nisu uračunati zemljani radovi kao i oni izrada šahta.

Kanalizacioni priključak iznosi od 20 do 25.000 dinara, a svi ovi troškovi mogu da se izmire na kredit do 36 rata.

Gradilište je obišao i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazavši da su urađeni projekti da se svako domaćinstvo priključi na vodovodnu i kanalizacionu mrežu.

– Mi smo pripremili projekte i dokumentaciju da svako domaćinstvo na području Grada Šapca ima pristup na vodovodnu i kanalizacionu mrežu. Sa time ćemo aplicirati na svaki konkurs koji raspiše država, a što je već bilo obećano od republičkih vlasti na izgradnji infrastrukture. Takođe, obratićemo se i Evropskoj uniji koja prati naše inicijative i do sada je uložila više od 30 miliona evra u infrastrukturu. Posebno je značajno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, čime na dugi rok rešavamo ovaj veliki problem, istakao je Zelenović.

Samo naselje Majur ima oko deset hiljada stanovnika, i do skorijeg vremena veliki problem bile su nehigijenske septičke jame.

Po grubim računicama, za sanitarno ispravnu septičku jamu potrebno je uložiti više od hiljadu evra, što je znatno skuplje od priključka na kanalizacionu mrežu.

Na šabačkom području ima ukupno 39.000 domaćinstava, dok je na vodovodnu mrežu priključeno 29.000 domaćinstava, odnosno 80 odsto. Na postojeću mrežu može da se trenutno priključiti još tri hiljade domaćinstava, što daje mogućnost za širenje mreže i na druga seoska područja.

Tekstovi su deo projekta koji se sufinansira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari