Ponude na tenderu za kupovinu 70 odsto kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva danas će biti otvorene, potvrđeno je u Agenciji za privatizaciju Srbije. Prema ranijem planu ponude za JRB je trebalo da budu otvorene 3. avgusta, ali je rok za dostavljanje ponuda produžen za 24 dana zbog, kako su naveli u Agenciji, tehničkih razloga.

Ponude na tenderu za kupovinu 70 odsto kapitala Jugoslovenskog rečnog brodarstva danas će biti otvorene, potvrđeno je u Agenciji za privatizaciju Srbije. Prema ranijem planu ponude za JRB je trebalo da budu otvorene 3. avgusta, ali je rok za dostavljanje ponuda produžen za 24 dana zbog, kako su naveli u Agenciji, tehničkih razloga. U jednom od tri privatizaciona savetnika, kompaniji BPA iz Londona, Beti je ranije rečeno da za kupovinu JRB vlada veliko interesovanje i srpskih i stranih strateških partnera, čija će imena ostati poslovna tajna do okončanja tendera.
JRB je četvrta po veličini kompanija tog tipa na donjem toku Dunava. Raspolaže sa 200 plovila, od toga 25 brodova. Kapacitet plovnih objekata, koji plove od Crnog mora do Regensburga, je oko 250.000 tona tereta. Interesovanje za kupovinu kompanije ranije je izrazio srpski biznismen Zoran Drakulić koji je od ove godine vlasnik austrijske brodarske kompanije sa više od 300 plovila. Jugoslovensko rečno brodarstvo od 2005. pozitivno posluje, a neto dobit se sa 285.000 evra iz te godine povećala na 305.000 evra u prošloj godini. Ta kompanija ove jeseni slavi 150 godina postojanja, a imala je prvi parobrod „Deligrad“ u vreme nekadašnje kneževine Srbije. Pravo učešća na tenderu za JRB, koji je otvoren 11. juna, imaju ponuđači koji se bave rečnim transportom, uslugama u rečnom ili jezerskom saobraćaju ili izgradnjom i opravkom brodova u najmanje poslednje tri godine, uz poslovni prihod od bar 20 miliona evra u 2006. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari