„Kajzen“ i Ministarstvo za rad - sporni samo prekovremeni sati 1Foto: D.Đ.

Sudeći po odgovoru koji su novinari dobili iz Ministarstva rada, a u vezi sa prošle nedelje obavljenom inspekcijom u turskoj tekstilnoj firmi „Kajzen“ u Smederevu, može da se izvede zaključak da su otpušteni „pušteni niz vodu“, da u tom slučaju više ne može ništa da se učini, nego da zaštitu moraju da potraže pred sudom.

Interpretacija možda jeste slobodnija, prenosi Podunavlje.info i upućuje čitaoce da sami pročitaju odgovor, u tom delu, koji  doslovce glasi:

Za dvoje zaposlenih  poslodavac je pokrenuo postupak  za otkaz ugovora o radu zbog snimanja i prikazivanja protesta na društvenim mrežama. Pokušao je da im uruči upozorenje i rešenje o udalјenju sa rada, što su zaposleni odbili, te je poslodavac sačinio službenu belešku i navedena akta okačio na oglasnu tablu. Postupak je u toku, a imajući u vidu rokove, a naročito činjenicu da svi zaposleni rade na određeno vreme do 31.05.2018. godine ugovor o radu će im isteći pre nego što im rešenje o otkazu po ovom osnovu bude uručeno. Troje zaposlenih su zaklјučili sa poslodavcem sporazume o prestanku radnog odnosa i odjavlјeni su sa osiguranja po tom osnovu. U ovoj situaciji inspektor rada nije nadležan da postupa i da utvrđuje da li je saglasnost postojala, već će zaposleni to morati da ospore pred sudom, na šta im je i ukazano nakon inspekcijskog nadzora.“

Kajzen“ će, tako stoji u ovom pisanom odgovoru, izgleda samo morati prekršajno da odgovara po drugom osnovu – izvesnih tehničkih propusta u vezi sa isplatom prekovremenog rada:

Kada je u pitanju prekovremeni rad, bilo je izvesnih propusta u preraspodeli radnog vremena (jer je trajao duže od 6 meseci i bio je raspoređen u 2 kalendarske godine), a i u plaćanju prekovremenog rada jer je isplaćen jednokratno u aprilu 2018. godine za 2017. i 2018. godine zbog čega će protiv poslodavca biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka“, piše u ovom dopisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari