Kosovski operator 14. decembra preuzima snabdevanje strujom severa Kosova 1Foto: BETAPHOTO/ DRAGAN GOJIC

Operator sistema transmisije i tržišta električnom energijom Kosova (KOSTT) 14. decembra preuzima snabdevanje električnom energijom opština na severu Kosova, javljaju prištinski mediji.

Predviđeno je da tog dana prestane razmena električne energije izmedju JP EPS i KOSTT koja je postojala do sada radi potreba snabdevanja potrošača na severu Kosova.

Izvršni direktor KOSTT-a, Mustafa Hasani, za prištinske medije je rekao da se 20. aprila 2020. godine uspešno glasalo o novom Sporazumu o povezivanju KOSTT-a i Evropske mreže operatora prenosnog sistema (ENTSO).

Po njegovim rečima, taj sporazum je stupio na snagu 15. maja 2020. i od tada KOSTT i Kosovo postaju regulatorno područje u okviru regulatornog bloka CA, s Albanijom.

On je rekao da je tim sporazumom zaustavljeno preusmeravanje ka evropskoj medjunarodnoj mreži zbog snabdevanja severa Kosova.

Hasani je naveo da će stupanjem na snagu Sporazuma, dodela interkonektivnih kapaciteta i upravljanje zagušenjima interkonektivne mreže Kosova biti realizovani u okviru strukture Regulatornog bloka CA, a ne više EMS (Srbija) i da će se prihodi od ovih aktivnosti pripadati KOSTT.

To, kako je rekao, otvara put KOSTT-u da se integriše na regionalno energetsko tržište, da učestvuje u Albanskoj berzi energije (APEKS) i pusti u pogon 400 kV liniju Kosovo-Albanija.

Drugim rečima, KOSTT sada započinje „samostalan operativan rad“ što je deo sporazuma sa ENTSO, te će od 14. decembra funkcionisati samostalno od srpskog operatora prenosnog sistema, Elektromreže Srbije (EMS).

Istovremeno u Uredu za električnu energiju Kosova nije registrovana niti je dobila licencu sestrinska kompanija EPS-a Elektrosever, ali to ne utiče na mogućnost KOSTT-a da preuzme punu kontrolu nad sistemom i infrastrukturom na severu Kosova.

U Uredu za električnu energiju Kosova ističu da Elektrosever u do sada podnetim zahtevima za licenciranje nije poštovao propise Kosova i da bez njihovog poštovanja u zahtevu za licenciranje neće dobiti licencu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari