LSV: Pod kojima uslovima će kompanija "Tenis" podizati farme 1Foto: lsv.rs

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) pozvala je danas Vladu Srbije i ministra poljoprivrede da predoče javnosti detalje pod kojima uslovima će kompanija „Tenis“ podizati farme u Vojvodini i kakve će biti ekonomske i ekološke posledice.

„Ako će kompanija ‘Tenis’ zaista 1. novembra da počne rad, kao što je to nedavno najavio ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, krajnji je trenutak da se javnost upozna sa svim detaljima njihovih investicija“, navela je Liga u saopštenju.

LSV je dodala da se dolazak nemačkog mesnog giganta najavljuje od 2014, a da je godinu kasnije potpisan Memorandum o razumevanju, da bi zatim zbog njih bio menjan Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

Prema LSV, kompaniji je dato 5.000 hektara zemlje u Kikindi i Zrenjaninu u dugoročni zakup na 30 godina, a planira se ili se bar planiralo još toliko u Plandištu, Vršcu i Sečnju.

LSV traži i da se saopšti kako država planira da zaštiti svoje građane, a pre svega, domaće proizvođače.

„Ako vrednost ‘Tenisove’ investicije, sada već izvesno nije ni 400, ni 300 miliona evra kao što je najavljivano na početku, nego 100 miliona evra, i ako će umesto 20, pa 10, podići svega tri farme i jednu klanicu, a umesto 8.000 koliko je najavljivano pre četiri godine zaposliti 250 radnika, da li se nešto menja i u pristupu sa naše strane“, upitala je Liga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari