Medicinskim sestrama plate niže od proseka 1Traže se i medicinske sestre Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Plata medicinske sestre u Srbiji i dalje je niža od prosečne zarade, čak i sa dve povišice, za 10 odsto u aprilu i sa predstojećom od pet odsto u januaru, izjavio je danas predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Srbije Zoran Savić.

Savić je na konferenciji Rad i zaposlenost – šta nas čeka u 2021. godini ocenio da poređenje plate medicinske sestre sa prosekom najbolje govori o tome u kakvom je stanju zdravstvo i rekao da će se nastaviti pregovori sa nadležnim ministarstvima o daljim povišicama za medicinske radnike.

„Ove godine zaposleno je nešto više od 4.000 novih radnika u zdravstvu, a najviše medicinskih sestara i tehničara, a potom i lekara, ali koliko mi se čini, nije se dovoljno ljudi javilo da se popune radna mesta u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu“, izjavio je Savić.

On je na konferenciji u organizaciji Fondacije Centar za demokratiju ocenio i da se zdravstveni sistem po prvi put suočio sa izazovima kakve je donela pandemija, i da zato funkcioniše otežano, ali da nije „pukao“ pošto i dalje uspeva da odgovori potrebama stanovništva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari