Miloš Katić (NDNV): Budžetska rezerva se zloupotrebljava u predizbornim kampanjama 1Foto: Pixabay/Mohamed_hassan (Arhiva)

Predsednik Izvršnog odbora Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Miloš Katić izjavio je da se tekuća budžetska rezerva u Srbiji često zloupotrebljava u predizbornim kampanjama.

„Tu su česte zloupotrebe, jer političari doživljavaju budžet kao politički a ne kao budžet koji pune građani“, rekao je sinoć Katić na onlajn tribini NDNV-a „Još jedan kilometar asfalta – šta nas čeka u predizbornoj kampanji“.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini će značajan deo budžeta lokalnih samouprava biti potrošen u prvom delu godine, dok će u njenom drugom delu javna preduzeća raditi smanjenim kapacitetima.

„To može svako od nas da uoči na običnim stvarima, poput odnošenja smeća, košenja trave…“, kazao je Katić.

Dodao je da u Srbiji postoje i opštine koje čak i nemaju dokument o budžetu na svojim internetskim stranicama, a kamoli odluke o izvršenju budžeta.

„Prava transparentnost bi značila da imamo informacije na dnevnom nivou o tome kako se troši budžet. Sada smo daleko od toga, kao što smo daleko i od demokratije. Dovoljno je da upalimo televizor pa da se uverimo da demokratija u Srbiji ne postoji“, naveo je Katić.

Novinarka Vojvođanskog istraživačkog centra (VOICE) Ranka Ivanoska kazala je da je u javnosti u Srbiji stalno prisutna „velika buka“, ali suštinski ne dobijamo ni informacije niti transparentnost.

Ona je ocenila da je vlast u Srbiji odavno shvatila značaj mesnih zajednica zbog čega je učinila sve da ih osvoji, u čemu je uspela i zbog toga što građani nisu pružili otpor.

„Koliko znam, imamo samo jedan primer neposlušnosti u selima u Vojvodini, a to je Mesna zajednica Lipar kod Kule, u kojoj je grupa građana 2017. godine sa 11 prema nula pobedila Srpsku naprednu stranku. I od tada oni ne dobijaju ni jedan jedini dinar, sem za plate“, navela je Ivanoska.

Ona je ocenila da građani sve više šalju zahteve za slobodan pristup informacijama, ali se istovremeno sete da traže prava samo kada ih institucije konkretno pojedinačno ugroze.

Novinar VOICE-a Dalibor Stupar rekao je da biti građanin ne znači samo to da se izađe na izbore svake četiri godine, već da se stalno prati da li vlast ispunjava obećanja i da je „pritiskaš“.

Prema njegovim rečima, veoma je važno organizovanje građana na nivoima mesnih zajednica i kao dobar primer naveo angažovanje grupa građana u novosadskom naselju Liman.

Onlajn tribina oganizovana je u okviru projekta „Informisani građani, kontrolori lokalne vlasti“, koji NDNV realizuje u saradnji sa organizacijom CRTA, a prenošena je na Fejsbuku iz, za tu priliku montiranog studija NDNV-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari