Mora da se zna kako se troši svaki dinar 1Foto: Sajt grada Šapca

Na konferenciji za novinare gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ukazao je da Grad Šabac već tri godine uspostavlja sistem finansijskog upravljanja i kontrole koji treba svakom građaninu da predoči kako se troši svaki dinar iz gradskog budžeta.

Iako obaveza ovakvog sistema postoji od 2007. godine, to do sada još niko u Srbiji nije uveo, a Šabac je prvi koji na ovaj način menja pristup u trošenju javnog novca, kako bi sistem bio maksimalno transparentan i efikasan.

Finansijsko upravljanje i kontrola (FUK) je alat koji omogućava gradskoj upravi, javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama da propiše, primeni i kontroliše primenu seta jasnih i preciznih procedura koje omogućavaju da zakonito, najefikasnije i najbrže građani reše svoje podnete zahteve i probleme.

Uvođenje upravo ovog sistema dovodi sve građane u poziciju da budu jednaki u pružanju efikasnih usluga građanima, a upravu pretvara u „sluge građana“, što bi, za sve koji se bave javnim poslom, trebalo da bude čast.

To znači priliku da se u javnom interesu rade dobre i korisne stvari, sa najmanje novca, za najkraće vreme. To je sistem koji je motivisao Grad Šabac da primeni projekat „Uvedite FUK – sprečite korupciju, netransparentnost i loš nadzor“, u kom učestvuju JKP „Toplana Šabac“ i Narodni muzej Šabac. Projekat finansira Ambasada SAD.

– Šabac je grad koji ima najmanji broj zaposlenih po glavi stanovnika u Srbiji, a istovremeno je i najefikasniji, podsetio je gradonačelnik Šapca i zahvalio se Ambasadi SAD na podršci.

Projekat je deo šireg plana Grada Šapca, a kako je naveo autor dr Ilić, onog trenutka kada se Šabac opredelio da u fokusu budu građani i privreda, opredelio se za unapređenje odgovornog trošenja lokalnih javnih resursa i ograničenih budžetskih sredstava.

– Značaj ovog projekta jeste u tome što će biti razvijen moderan, održiv i demokratski model za sprečavanje korupcije, nedovoljne transparentnosti i lošeg rada u javnim komunalnim preduzećima i javnim ustanovama, od čega najveću korist imaju građani, privreda, naglasio je Ilić. Majkl Bruk, ataše za kulturu u Ambasadi SAD, poručio je su odgovornost i verovanje u sistem najvažniji, a transparentnost mora da bude u bude u fokusu svih.

– Zahvalni smo što imamo partnere koji mogu da rade ovu vrstu projekta i nadamo se da će krajnji rezultat biti jači sistemi za nadgledanje, istakao je Majkl Bruk.

Inače, ovogodišnji budžet iznosi 4,1 milijardu dinara, a već duže od jedne decenije gradska uprava posluje po najvišem međunarodnom standardu koji redovno kontroliše nemačka revizorska kuća TUF.

Municipalne obveznice i kontrola

Potvrda zdravih finansija jeste i ta što je Šabac kao jedina lokalna samouprava u Srbiji izdala municipalne obveznice i zbog toga je prošla rigoroznu kontrolu međunarodnih kao i domaćih institucija. Pored toga, s obzirom da je Šabac jedini opozicioni grad, ovde su česte državne inspekcije, a prošle godine su čak pet sedmica kontrolisale sve ugovore i korišćenje budžetskih sredstava, i nisu našle nijedan prestup.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari