Novi sajt e-Uprave blokirao bolnice i registraciju kola 1Foto: EPA/ DAVID CHANG

Zbog grešaka na novom sajtu e-Uprave bolnice i centri za registraciju automobila u Srbiji suočili su se sa nerešivim tehničkim problemima koji su započeli u ponedeljak, saznaje Danas.

Novi sajt je znatno komplikovaniji za snalaženje a prvog dana je sadržao i niz grešaka zbog kojih nadležni u bolnicama nisu imali pristup e-Upravi (upisivanje novorođenih beba, plaćanje računa itd).

Takođe, pravnici u centrima za registraciju automobila ne mogu da štampaju elektronsku nalepnicu koja je vozačima potvrda da im je vozilo registrovano.

Zbog toga više stotina građana širom Srbije nisu u mogućnosti da registruju svoje automobile u centrima za tehnički pregled.

– Otkako su u ponedeljak nadležni u e-Upravi izvršili promene na svom sajtu mi nismo u mogućnosti da obavimo registraciju automobila iako je tehnički pregled uspešno obavljen. Naime, zbog promena na sajtu e-Uprave onemogućeni smo da štampamo elektronsku nalepnicu što je osnovna potvrda da je vozilo registrovano. Dnevno kroz naš centar prođe desetak ljudi kojima ne možemo da ponudimo usluge registracije jer nismo u mogućnosti, ne našom greškom, da obezbedimo ključnu stvar, elektronsku nalepnicu, kao potvrdu da su kola registrovana. Sa tim problemom smo suočeni od prvog dana otkako je došlo do izmene sajta. Kontaktirali smo nadležne za elektronsku upravu u Vladi Srbije međutim do danas nismo dobili nikakav odgovor. Po svemu sudeći oni tamo sada pokušavaju da isprave greške koje su počinjene. Imamo informaciju da je identična situacija i u većini centara za registraciju kola koji se suočavaju sa istim problemima kao i mi, odnosno koji nam vezuju ruke i onemogućavaju normalan rad – kažu za Danas u jednom od centara za registraciju vozila.

Prema saznanjima Danasa, i bolnice su do srede imale velike probleme oko unošenja podataka u elektronskoj formi što im je znatno otežalo svakodnevni rad.

– Očito je da su izvođači radova na sajtu e-Uprave aljkavo i polovično obavili svoj posao. Epilog je bio takav da novi sistem koji su implementirali nije radio u ponedeljak. Tek naknadno su poslali instrukcije kako i šta treba uraditi da bi se omogućio normalan pristup. Takođe, umesto da bude unapređen, što je bilo postavljeno kao radni zadatak, sajt je sada komplikovaniji za pristup o čemu izgleda nije vođeno računa. Kada je reč o bolnicama problem je rešen i sada stvari funkcionišu redovno, ali se postavlja pitanje kako je sajt uopšte mogao da bude postavljen na mrežu bez prethodnih provera da li je u funkciji za krajnje korisnike ili ne – ističe za Danas IT stručnjak angažovan u jednoj od bolnica. Prema njegovim rečima, računari u nekom bolnicama i centrima za registraciju automobila su onemogućeni da pristupe novom sajtu e-Uprave iz tehničkih razloga.

– Da bi do toga došlo potrebno je postaviti nove brauzere odnosno pretraživače za Internet. Po svemu sudeći nadležni u e-Upravi su zaboravili da o tome na vreme informišu svoje korisnike te su nastali problemi – navodi naš sagovornik.

Sa druge strane, u Kancelariji za informacione tehnologije i e-Upravu za Danas kažu da su sve nepravilnosti otklonjene te da je problem bio kod korisnika a ne do nadležnih u Vladi Srbije.

– Neki od korisnika su imali zastarele pretraživače na svojim računarima i to je razlog zašto nisu mogli da pristupe novom sistemu, odnosno sajtu e-Uprave. Poslali smo svima precizne instrukcije šta je potrebno uraditi da bi pristup bio omogućen. Na taj način problemi su otklonjeni i u toku dana niko više nije zvao da prijavljuje da ne može da pristupi sistemu – rečeno je Danasu u Kancelariji za informacione tehnologije i e-upravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari