Foto: Dragan Antonić / FoNet

Knežević je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da Vlada nije pregovarač u ovom procesu, kao i da je u kolektivnom ugovoru „Fijata“ navedeno da su pregovaračke strane poslodavci i zaposleni. „Vlada je samo posrednik i trudi se da ih dovede za pregovarački sto“, naglasio je Knežević.

Ministar je naveo da će insistirati da se ispune zahtevi radnika, ali da je važno da „Fijat“ ostane u Srbiji. „Nama je u interesu i jedna i druga strana i ne navijamo ni za koga već da sednu za sto i dogovore se“, ističe Knežević.

Ukazao je da je saglasan da je plata u Fijatu mala, ali da ne može Vlada da garantuje njeno povećanje. „Slažem se da je plata mala i da treba da se poveća. Mi ćemo insistirati da se te plate povećaju, ali ne možemo to da garantujemo“, rekao je Knežević.

Podsetio je da su ispunjena dva zahteva radnika – bolja organizacija posla, kao i obezbeđivanje prevoza van standardnog radnog vremena. „Što se tiče povećenja plata mi možemo samo da posredujemo“, dodao je Knežević.

Komentarišući pravilo Fijata da ne pregovora dok se ne prekine štrajk, ministar kaže da je to korporativno pravo te kompanije i da su oni naglasili da će sesti za pregovarački sto čim se štrajk prekine.

Istakao je da su Vlada i ministarstvo 24 sata na raspolaganju radnicima i poručio da je svima u interesu da što pre krenu pregovori, kao i da bi bila velika šteta i za radnike i za državu ukoliko se to ne dogodi. „Poštovani radnici dajte da sednemo da uslagasimo protokol i pregovaramo“, poručio je Knežević.

Naglasio je da u ministarstvo i Vladu nije stigla verzija protokola za pregovore sa poslodavcem za koju štrajkački odbor Fijata kaže da je uputio. „Taj protokol nije stigao do Vlade i Ministarstva privrede. Proverio sam jutros – nemamo nikakav predlog protokola od njih. Ali, to ne znači da prekidamo razgovore i da ne želimo da razgovaramo. Spremni smo da razgovaramo, da ih spojimo sa poslovodstvom ‘Fijata’ i da reše svoje probleme“, zaključio je Knežević.