Ostao bez posla zbog prozivki menadžmenta 1

Već godinama ukazujem nadležnim organima na ozbiljnu korupciju, zloupotrebu, kriminal i loše postupanje prema radnicima u JKP „Gorica“.

Za sve to vreme niko ništa nije preduzeo izuzev rukovodilaca „Gorice“ – mene su otpustili, kaže Rade Rašović, doskorašnji glavni poverenik ASNS u tom niškom pogrebnom preduzeću. Rašović, koji je u „Gorici“ bio poslovođa za građevinske radove, otkaz je dobio krajem februara ove godine, poštom. U rešenju se navodi da mu radni odnos prestaje „zbog nepoštovanja radne discipline, odnosno zbog toga što je njegovo ponašanje takvo da ne može da nastavi rad kod poslodavca“.

Na spisku njegovih „disciplinskih propusta“ nalazi se između ostalog „iznošenje neistina i širenje lažnih vesti o poslovanju preduzeća u medijima“, čime je „izazivao veliko uznemirenje građana“ ili „kriminalizovao pojedine ličnosti iz menadžmenta“. Posebno mu se zamera što je u medijima iznosio „lažne podatke“ o tome da se izmirenje troškova dela sahrana navodno ne uplaćuje na račun preduzeća, kao i da se tela pokojnika navodno raspadaju u hodniku Kliničkog centra, jer su hladnjače „Gorice“ pokvarene.

– U rešenju o otkazu zamereno mi je, dakle, što sam javno ukazivao na zloupotrebe koje štete preduzeću. Žalio sam se na otkaz Osnovnom sudu, a pred Višim sudom zatražio sam dobijanje zaštite kao uzbunjivač. Znam da sam u pravu, ali nisam siguran da će sud odlučiti u moju korist. Mnogo je ovde politike. Ipak, i danas bih sve uradio isto, savest mi ne bi dala da postupim drugačije, iako to možda izgleda neodgovorno prema mojim bližnjim, pošto sam ostao bez stalnih prihoda, a supruga mi je u devetom mesecu trudnoće, kaže Rašović za Danas.

On kaže da su njegovi sukobi sa rukovodstvom „Gorice“, u kojem se, inače, godinama „isti direktori vrte u krug“ i svi predstavljaju kadrovska rešenja SPS-a, počeli još krajem 2015. godine, kada je kao poslovođa odbio da potpiše da su radnici koji su učestvovali u štrajku „odbili radnu obavezu“, što je inače uslov da dobiju otkaz. Kasnije je vodio ili učestvovao u čitavom nizu periodičnih štrajkova, kojima su tražili smenu menadžmenta zbog loših poslovnih rezultata i zloupotreba, poboljšanje uslova rada, kao i redovnu isplatu zarada, koje su umele da kasne i po devet meseci.

Najveći problem nastao je kada je postao član Radne grupe za kontrolu poslovanja JKP „Gorica“, koja je formirana sredinom prošle godine, i koja je uradila izveštaj, kao i dve dopune izveštaja o „kriminalu, korupciji i zloupotrebama“. Ovi dokumenti dostavljeni su gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, koji je inače formirao Radnu grupu, ali je on čekao osam meseci da jedan od izveštaja dostavi budžetskoj inspekciji, dok je ključni izveštaj – nestao. Na jednoj od sednica Skupštine grada opozicioni odbornik Branislav Jovanović kazao je da je „policija, posle više meseci, pronašla taj izveštaj u gradonačelnikovom kabinetu, ispod televizora“. Rašović, pak, kaže da ovaj izveštaj i njegove dopune za sada „nailaze na apsolutno ćutanje“ nadležnih organa kojima su dostavljeni – Policijske uprave Niš, Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal i ministra policije Nebojše Stefanovića. Dodaje da je u izveštaju svaka optužba zasnovana na zvaničnim dokumentima JKP Gorica, koje su kao Radna grupa tražili i dobijali, te da „za sve imaju dokaze“.

Prema njegovim rečima, „pojedini visoki gradski funkcioneri“ godinama unazad zloupotrebljavaju „Goricu“ i za sređivanje travnjaka, bašti ili ograda svojih raskošnih vikendica u okolini Niša, pošto se ovo preduzeće ranije bavilo i ovakvim poslovima. Neki od njih već godinama navodno koriste najbolje službene automobile Gorice, te oni mesečno potroše i 200 litara goriva, dok kamioni „koji rade i u prvoj i u drugoj smeni“ potroše po 80 litara. Kada su hteli da provere kuda su ti automobili putovali, rečeno im je da su „nalozi nestali“. Za to vreme radnici voze neispravna vozila i imaju udese, tvrdi on.

Rukovodstvo „Gorice“ demantovalo je skoro sve optužbe za zloupotrebe. U poslednje vreme dobilo je, kaže Rašović, i verbalnu podršku gradonačelnika Bulatovića, iako je on ranije obećao da će pomoći Radnoj grupi u rasvetljavanju zloupotreba. On dodaje da je poslednji sastanak sa Bulatovićem bio krajem januara ove godine, kada je obećao da će u roku od dva meseca smeniti rukovodstvo i postaviti „Goricu“ na noge, ali se to nije dogodilo.

– Jasno je da nas je izigrao. Žao mi je što ne odgovara zbog nečinjenja. Sve je znao, nije sprečio, a mogao je, kaže on.

Niz mahinacija, a sebi dali povišicu

– Deo umrlih koji su socijalni slučajevi sahranjuje se u sanducima napravljenim od kucanih dasaka, iako je novac za civilizovanu sahranu te kategorije pokojnika uplaćivan preduzeću. Osuđenici KPZ Niš ne rade samo održavanje Novog groblja, već pod nejasnim uslovima čak i vode sahrane, iako su osuđeni zbog ubistva – dovoljno je da obuku naše uniforme, kaže Rašović i dodaje da je uništena radna jedinica „Gorice“ koja se bavila izradom spomenika, a da je taj unosni posao navodno bez tendera predat privatnim radnjama, koje tu uslugu naplaćuju i do 20 odsto skuplje. Menadžment je povećao sopstvene plate do 30 odsto odmah nakon što je po novoj sistematizaciji, u martu prošle godine, otpustio 55 radnika „radi smanjenja troškova“. Preduzeće je, dodaje, u danu kada razgovaramo bilo u blokadi 1,9 miliona dinara.

Pokušavali da ga ućutkaju

– Pokušavali su da me ućutkaju ili zaustave štrajk tako što su probali da me podmite – jedan od direktora mi je rekao „traži šta hoćeš“ jer „sve možemo da se dogovorimo“. Kada su videli da to ne uspeva, neki od njih počeli su da pišu lažne prijave protiv mene, kako navodno hoću da ih bijem. Prijavljivali su me inspekciji rada zbog navodno nezakonitog štrajka i drugih „propusta“, ali sam ja inspekciji dostavio izveštaje sa dokumentacijom, pa se ona ućutala. Bilo je i pritisaka druge vrste, kaže naš sagovornik i dodaje da je pre njega otkaz dobio i Zoran Jovanović, koji je inače predsednik Radne grupe za kontrolu poslovanja JKP „Gorica“. On je proglašen za tehnološki višak u martu 2017.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari