Počela letnja turistička sezona u Potpećkoj pećini kod Užica 1Foto: Danas

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim LJajić, označio je početak letnje turističke sezone u Potpećkoj pećini kod Užica koju je, tokom prošle godine, posetilo oko 7.500 turista.

On je, sa gradonačelnikom Tihomirom Petkovićem i direktorkom TO Užice Danijelom Đorđević Arsić, označio i završetak rekonstrukcije rasvete u pećini, postavljanje mobilijara, suvenirnice i druge radove, koji su koštali osam miliona dinara, od kojih je Ministarstvo turizma izdvojilo pet miliona, a ostatak Grad Užice i lokalna turistička organizacija.

Navodeći da je želja države da Užice pozicionira kao važan turistčki centar i da razvija tranzitni turizam, LJajić je rekao da je za to potrebno da se stalno obogaćuje turistička ponuda grada.

„Potpećku pećinu moramo više da promovišemo, jer sam siguran u to da 99 odsto građana Srbije ne zna da ona postoji i preporučujem svima da je posete“, rekao je LJajić i naveo da će ona, tim i dodatnim ulaganjima, privući još veći broj posetilaca.

Istakavši da to Ministarstvo „permanentno afirmiše udruživanje lokalnih turističkih organizacija i da je taj model uspešno usvojila TO regije Zapadna Srbija“, koju čini 11 lokalnih TO i kojoj bi, kako je rekao, trebalo da se pridruži TO Čačak, ministar je ocenio da „ne može svaka lokalna samouprava i lokalna TO misliti da je turistička atrakcija, već da je potrebno da udružuju svoje potencijale“.

Navodeći da je Ministarstvo turizma, u posednje tri gdine, u turističke projekte grada uložilo oko 600.000 evra, gradonačelnik Tihomir Petković je istakao da će se time veliki broj turista, koji zaobilaze grad na putu prema Zlatiboru, Tari i Mokroj Gori, motivisati da svrate u Užice.

Jedinstveni pećinski ulaz

Za Potpećku pećinu, koja se nalaziu selu Potpeć, na 14 kilometara od Užica, koja obiluje bogatim speleološkim nakitom i ima nekoliko dvorana, pretpostavlja se da su je ljudi nastanjivali još u neolitu. Jedinstvena je po monumentalnom ulazu, u obliku potkovice, koji je visok 50 i širok 12 metara pri dnu, odnosno 22 metra pri vrhu, što ga čini najvišim pećinskim ulazom u Srbiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari