Počeli protesti zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku 1Foto: EPA-EFE/ALESSANDRO DI MARCO

Sindikat i zaposleni u fabrici Fijat Krajsler plastik, koja je jedan od ključnih kooperanata kragujevačkog Fijat Krajsler automobila danas su, jednosatnom obustavom rada, započeli proteste, zbog, kako tvrde, ugroženih radničkih prava i najavljenog umanjenja prinadležnosti.

U Sindikatu Fijat Krajsler Plastika našem listu kažu da su zaposleni u toj firmi danas štrajkovali od 11 sati do podne, dok će sutra rad da obustave zaposleni u drugoj smeni, i to od 19 do 20 sati.

Obustave rada u Plastiku na taj način biće, poručuju sindikalci, organizovane do ispunjenja sindikalno – radničkih zahteva s tim što je, ukoliko dogovor sa menadžmentom te fabrike i Fijat Krajslera izostane, planirana “izvesna radikalizja protesta.”

– Tražimo neumanjeni  regres za ovu godinu, u iznosu prosečne zarade na republičkom nivou,  i da nam se u neradnim danima isplaćuje 65 posto od redovne plate, koliko u vreme proizvodnih zastoja, primaju radnici Fijat Krajslera. Insistiramo na zadržavanju prava na štrajk, koje nam se oduzima donetim Pravilnikom o radu, koji nam je nametnut jer smo odbili da potpišemo Kolektivni ugovor sa nezakonitim i protivustavnim odredbama,  i zahtevamo potpunu upošljenost Fijat Krajslera i naše fabrike, rekli su nam danas u Sindikatu Fijat Krajsler plastika.

Započete proteste zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku danas je podržao fabrički ogranak Sindikata Nezavisnost u Fijat Krajsler automobilima koji je, pritom, izrazio nadu da će  zahtevima radnika Plastika da se pridruže i ostali sindikati u FCA  i njegovim dobavljačkim firmama, te da će i “nadležne državne institucije da odrade svoj deo posla”, pošto se, u konkretnom slučaju “radi o kršenju zakona države Serbije od strane stranog poslodavca”.

– Naročito želimo da istaknemo motive započetog štrajka zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku koji se ne odnose na uobičajene zahteve za povećanje plate i olakšanje uslova rada. Ovoga puta, u Plastiku se štrajkuje da bi se odbranila prava prava radnika koja su im Zakonom o radu i Ustavom zagarantovana i da se spreči umanjenje ionako male plate koja bi za puno radno vreme iznosila malo više od minimalne zarade, s tim što se radnici  u Fijat Krajsleru i njegovim kooperantima više i ne sećaju šta to beše puno radno vreme, već rade „na kašičicu“ a svoje obaveze – stanarine, rate kredita i druge –  plaćaju u celosti, navodi se u saopštenju Nezavisnosti.

U Nezavisnosti skreću pažnju na činjenicu da je u najavi štrajka zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku, pored ostalog, navedeno da je kompanija Fijat Krajsler automobili Srbija vlasnik FC plastika, što, kako tvrde, nije tačno.

Ta priča priča da su FCA Srbija i Fijat Krajsler plastik jedna firma “servirana” je, prema navodima u saopštenju Nezavisnosti, i zaposlenima u Fijat Krajsler automobilima Srbija.

Uvidom u evidenciju APR-a  lako, međutim, tvrde u Nezavisnosti, može da se vidi da  je vlasnik Fijat Krajsler plastika kompanija Fijat Krajsler automobil  Italija koja je i većinski vlasnik Fijat Krajsler automobila Srbija, sa 66,67 odsto učešća u kapitalu FCA Srbija, uz državnih 33,33 posto.

Znači, Fijat Krajsler plastik i Fijat Krajsler automobili Srbija su, tvrde u Nezavisnosti,  dve sestrinske firme, dva različita pravna subjekta sa različitim matičnim brojevima, PIB-ovima i računima: “da je drugačije, zašto bismo sami sebi plaćali komponente koje nam se isporučuju?”

Sindikat Nezavisnost Fijat Krajsler automobila pridružio se  zahtevu  zaposlenih u Fijat Krajsler plastiku, vezanom za pravo na štrajk, koje je zaposlenima u FCA, novim kolektivnim ugovorom, ponovo, kao i onim prerthodnim, uskraćeno na tri godine.

U potpunosti je podržan i zahtev kojim se traži na puna upošljenost Fijat Krajsler automobila i njegovih kooperanstkih firmi. Tim pre što će kapaciteti kragujevačke fabrike automobila i ove godine da budu upošljeni  tek sa nekih desatk odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari