Počeo da važi sporazum o sniženju cena rominga država u regionu 1Foto: Pixabay/Kaboompics

Sporazum o sniženju cena rominga između država regiona, koji su u aprilu u Beogradu potpisali resorni ministri Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine (BiH), Severne Makedonije, Albanije i Kosova, počeo je da važi od danas.

Sporazum donosi benefite po pitanju značajnog dodatnog sniženja cena, kao i teritorijalne ekstenzije primene sporazuma.

U odnosu na maksimalne cene koje trenutno važe za korišćenje roming usluga u Bosni i Hercegovini (BiH), Severnoj Makedoniji i Srbiji, državama sa kojima su cene usluga rominga regulisane od 2015. godine, cene će biti snižene 57 odsto za usluge odlaznih poziva prema mrežama u Crnoj Gori, 20 odsto za dolazne pozive iz regiona, 41 odsto za SMS poruke i 86 odsto za uslugu prenosa podataka.

“Maloprodajne cene roming usluga sa Albanijom i Kosovom, koje do sada nisu bile regulisane, biće još značajnije snižene. Cene usluga odlaznih poziva i prenosa podataka, kada korisnici iz Crne Gore koriste uslugu rominga u ovim državama, biće snižene više od 90 odsto, a cena usluge slanja SMS poruka više od 80 odsto”, precizirali su iz Agencije za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP).

RTCG prenosi da je Agencija naložila Crnogorskom Telekomu, Telenoru i M:telu da od danas primene snižene cene roming usluga. Korisnici iz Crne Gore, kada budu koristili roming usluge u državama potpisnicama Sporazuma, plaćaće maksimalnu cenu bez poreza na dodatu vrednost (PDV) za odlazne pozive prema mrežama u Crnoj Gori u iznosu 8,16 centi po minutu, za dolazne pozive iz regiona četiri centa, za SMS poruke poslate prema mrežama u Crnoj Gori 3,5 centa, dok će za uslugu prenosa podataka plaćati maksimalno 2,62 centa po megabajtu (MB).

Sporazum podrazumeva postepeno snižavanje cena usluga rominga od danas i potpuno ukidanje od 2021. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari