Pripreme za gradnju terena sa veštačkom travom 1Foto: Zoran Panić

Da je Pirot lider u prekograničnoj saradnji potvrđuje novi projekat čije je finansiranje odobreno.

Teren sa veštačkom travom biće izgrađen u Pirotu iza Gradskog stadiona, u toku su pripremne aktivnosti, a sama izgradnja terena biće naredne godine.

Projekt pod nazivom „Sportske aktivnosti za mlade – budućnost za sve u prekograničnom regionu“, kojim je Grad Pirot konkurisao u okviru drugog poziva Interreg – IPA programa prekogranične saradanje Bugarska-Srbija je i zvanično počeo sa realizacijom nedavnim potpisivanjem ugovora sa donatorom. Traje 18 meseci.

– Vrednost projekta za Pirot je oko 414.000 evra. Iz gradskog budžeta izdvojena su sredstva za uređenje celog kompleksa kako bi se dobila i upotrebna dozvola. Projekat se realizuje u sklopu IPA programa prekogranične saradnje. Ugovor je potpisan nedavno – kaže za Danas šefica Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Marija Đošić.

Ovo je još jedan od projekat kojim će se značajno unaprediti sportska infrastruktura u gradu i obogatiti njen sadržaj na radost mladih sportista i rekreativaca, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj.

– Prekogranični partner na ovom projektu je opština Montana iz Bugarske sa kojom grad Pirot ostvaruju uspešnu prekograničnu saradnju već godinama. U okviru projekta biće izgrađen moderan teren sa veštačkom travom u Pirotu u okviru postojećeg sportsko-fudbalskog kompleksa, čime se značajno doprinosi stvaranju boljih uslova za profesionalno bavljenje sportom i trening mladih fudbalera. U partnerskoj opštini Montana takođe će biti izgrađen sportsko-rekreativni teren u okolnom selu kao bi se obogatio sportski sadržaj u ruralnoj sredini i podigao kvalitet života lokalnog stanovništva. Ukupna vrednost projekta je oko 690.000 evra, od čega oko 415.000 evra se odnosi na projekat Pirota kao vodećeg partnera – kaže Marija Đošić.

Kako dodaje, u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj već imaju ideja za nove projekte u oblasti turizma, za mlade i sport.

– Ključ uspeha Pirota u ovim programima je pravovremena priprema projekata za ove programe. Pored jačanje infrastrukture, projekat u fokus stavlja i mlade kao pokretače razvoja sporta, te će u tom smislu biti sprovedene aktivnosti na jačanju kapaciteta sportskih organizacija, razmena iskustava i znanja mladih s obe strane granice, ali i analizi i izradi dokumenata koji doprinose razvoju sporta u prekograničnom regionu. Projekat „Sportske aktivnosti za mlade – budućnost za sve u prekograničnom regionu“ podrazumeva i aktivan pristup prema lokalnoj zajednici u smislu podizanje svesti o značaju bavljenja sportom i zdravom načinu života – kaže Marija Đošić.

Do sada realizovani projekti vredni preko tri miliona evra

Kroz programe prekogranične saradnje Srbije i Bugarske u Pirotu su u poslednjih desetak godina realizovani projekti vredni više od tri miliona evra. Mnogi od njih bili su u oblasti sportske infrastrukture. Sa ovom dobrom praksom se nastavlja izgradnjom ovog terena sa veštačkom travom.

– Sportska infrastruktura u Pirotu kroz ovaj program dobila je ranije rekonstruisani Omladinski stadion, pič teren u naselju Prčevac, klizalište…

– U različitim oblastima do sada je realizovano dvadesetak projekata, među kojima je i rekonstrukcija srednjevekovne tvrđave Momčilov grad. Zahvaljujući uspešnoj realizaciji svih projekata Pirot je lider u pekograničnoj saradnji. Ovo je 19. projekat koji se realizuje iz programa prekogranične saradnje Bugarska – Srbija koji se finansira sredstvima Evropske unije, objašnjava naša sagovornica.

Tekst je deo projekta „Pirot – lider u prekograničnoj saradnji Srbije i Bugarske“, koji se sufinansira sredstvima Grada Pirota. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari