Kraj nedelje nije doneo ništa novo na Beogradskoj berzi. Ukupan promet smanjen je na rekordno niskih 211 miliona dinara, a učešće stranih investitora dostiglo je 56,5 odsto. Njihove aktivnosti su ujednačene kako u prodaji tako i u kupovini akcija. Na obveznice stare devizne štednje je potrošen četvorostruko veći iznos u odnosu na četvrtak (417.

Kraj nedelje nije doneo ništa novo na Beogradskoj berzi. Ukupan promet smanjen je na rekordno niskih 211 miliona dinara, a učešće stranih investitora dostiglo je 56,5 odsto. Njihove aktivnosti su ujednačene kako u prodaji tako i u kupovini akcija. Na obveznice stare devizne štednje je potrošen četvorostruko veći iznos u odnosu na četvrtak (417.686 evra), a veći deo te sume potrošen je na serije koje dospevaju na naplatu 2014. (163.200 evra) i 2010. godine (140.300 evra).
Investitori su juče najviše pažnje poklonili akcijama Energomontaže (promet od 32,6 miliona dinara), koje i pored interesovanja kupaca beleže pad vrednosti od dva odsto. Značajan je obim prometa akcijama Agrobanke (21,4 miliona dinara) i niške AIK banke (20,6 miliona dinara). Na listi traženijih hartija od vrednosti su i vlasnički papiri uljare Vital iz Vrbasa (promet od 18,4 miliona dinara), dok je u akcije Energoprojekta uloženo 11,3 miliona dinara.
Od akcija koje beleže rast vrednosti, izdvajaju se hartije od vrednosti saobraćajnog preduzeća Lasta (15,4 odsto), osiguravajuće kuće Globos osiguranje (2,4 odsto)i Vitala (3,6 odsto). Najveći pad vrednosti registrovan je u trgovanju akcijama Vino Župe (16,7 odsto) i Projektomontaže (9,6 odsto), a kao i prethodnih nedelja, negativno kretanje nije zaobišlo ni indekse Beogradske berze. BELEXLINE beleži pad vrednosti od 0,5 odsto, BELEX15 jedan odsto, a SRX 0,4 odsto.
Beogradska berza saopštila je da neće ubuduće trgovati akcijama preduzeća Kopovi iz Uba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari