U prethodne tri godine Uprava carine uspešno je radila na modernizaciji i transformaciji službe, a ti napori naišli su i na podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezultat te saradnje je 12 puta veća naplata carinskih dažbina, zaplenjeno je sedam puta više narkotika i tri puta više naftnih derivata i cigareta.

U prethodne tri godine Uprava carine uspešno je radila na modernizaciji i transformaciji službe, a ti napori naišli su i na podršku Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država. Rezultat te saradnje je 12 puta veća naplata carinskih dažbina, zaplenjeno je sedam puta više narkotika i tri puta više naftnih derivata i cigareta. Vrednost zaplenjene robe udvostručena je, a dobro su ocenjeni i naši napori na suzbijanju korupcije – izjavio je juče Dragan Jerinić, direktor Uprave carina, na konferenciji za novinare koja je upriličena povodom donacija Kancelarije Evropske unije za carinsku i fiskalnu pomoć i Vlade SAD, vredne oko 900 miliona evra.
Zamenik ambasadora SAD u Beogradu Roderik Mur naglasio je da je zaštita granica u zajedničkom interesu dve države, a da je američka pomoć iz programa EXBS, kroz koji je do sada uloženo oko pet miliona dolara, bila uglavnom usmerena u podizanje nivoa zaštite u aviosaobraćaju i u prometu oružja za masovno uništenje. Osim u opremi, pomoć SAD ogledala se i u besplatnoj obuci kadrova, a korak napred u opremanju srpske carine predstavlja i rendgen vozilo vredno 215 miliona dolara, koje je svojevrsna pokretna radiološko-rendgenska jedinica za detektovanje sadržaja prtljaga i koje je juče uručeno direktoru carine.
– Evropska unija je septembra 2002. godine pokrenula projekat CAFAO kojim se srpskoj carini pomaže u borbi protiv krijumčarenja, carinskih prevara i prekršaja. Osim obuke carinika, utvrdili smo da postoji potreba za opremom na carinskim terminalima. Ukupna vrednost donacije iznosi 730 miliona evra – rekla je Esmeralda Hernandez Aragones, zamenik ambasadora Delegacije EU.
Donacija EU sastoji se iz kompjuterske opreme, setova za testiranje narkotika, fiberskopa, ultrasoun merača daljine, detektora za metal i niza drugih tehničkih pomagala koja će olakšati rad, pre svega, pripadnika odseka za suzbijanje krijumčarenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari