Novi direktor Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Harvi posetio je juče opštine na jugu Srbije. Uz konstataciju da je veoma zadovoljan što je mogao da se na licu mesta uveri u „konkretne rezultate koje su predstavnici lokalne samouprave u Vranju, u partnerskom odnosu sa privatnim preduzetnicima i vladom Srbije uspeli da ostvare“.

Novi direktor Američke agencije za međunarodni razvoj USAID u Srbiji i Crnoj Gori Majkl Harvi posetio je juče opštine na jugu Srbije. Uz konstataciju da je veoma zadovoljan što je mogao da se na licu mesta uveri u „konkretne rezultate koje su predstavnici lokalne samouprave u Vranju, u partnerskom odnosu sa privatnim preduzetnicima i vladom Srbije uspeli da ostvare“. Harvi je naglasio da će misija USAID biti posvećena „ulasku Srbije u EU, jer mimo političkih turbulencija region juga Srbije predstavlja područje u koje treba, i u koje se može investirati“.
Na pitanje novinara Danasa koji su prioriteti misije USAID u opštinama na jugu Srbije koje se mnogo sporije razvijaju u odnosu na druge regione, Harvi je odgovorio: „Deo naših napora skoncentrisan je na ulaganje u mala i srednja preduzeća. Ekonomski razvoj privatnog biznisa mora da ima svoju bazu. Vranje je za to dobar primer, jer odavde dolaze mnoge inicijative u šta sam se uverio na licu mesta“.
Direktor USAID je naglasio da u partnerskoj saradnji Vranja, i drugih opština sa juga Srbije, pre svega u ekonomiji, kroz razmenu dobara sa Makedonijom i Kosovom vidi „ekonomski napredak za sve ljude“.
„Tokom razgovora, sa gospodinom Harvijem, dotakli smo se vrlo ozbiljnog pitanja vraćanja upravljanja imovinom lokalnih samouprava u Srbiji i nadam se da ćemo u tome imati podršku kako Vlade Srbije, tako i međunarodne zajednice i USAID“, izjavio je na konferenciji za novinare, gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari