Srbija i Republika Srpska grade tri hidrocentrale 1Banjaluka Foto: RTRS

Ugovor o osnivanju zajedničkog preduzeća između Elektroprivrede Republike Srpske (RS) i Elektroprivrede Srbije upućen je Konkurencijskom savetu BiH, koji treba da ga odobri i u tom pogledu se ne očekuje nikakav problem, osim možda političkog, izjavio je predsednik Vlade RS Radovan Višković za RTRS.

On je naglasio da su pri formiranju zajedničkog preduzeća poštovane sve procedure, te da ne bi trebalo mešati politiku u pitanja koja su važna za razvoj zemlje.

Višković je izrazio očekivanje da će Konkurencijski savet dati pozitivno mišljenje, nakon čega će biti registrovano zajedničko preduzeće u kojem Srbija učestvuje sa 51 odsto, a RS sa 49 odsto kapitala.

On je naglasio da će na taj način biti stvoreni uslovi za početak pripremnih radova na projektu izgradnje tri hidrocentrale na Drini za koji su rešeni imovinsko-pravni odnosi, i gde postoji građevinska i ekološka dozvola. U tom slučaju sa projektom bi mogli početi u naredna dva meseca, rekao je Višković.

To zajedničko preduzeće formirano je sa ciljem izgradnje tri hidroelektrane na Drini – HE Foča (snage 44,15 megavata), HE Paunci (snage 43,21 megavata) i HE Buk-Bijela (snage 93,52 MW). Hidroelektrane su ukupne instalisane snage od 180 megavata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari